Pet stvari koje treba da znate o novom atentatu na Trampa

Lokalne vlasti su saopštile da je napadač bio udaljen oko 400 do 500 metara od Trampa i da se krio u žbunju dok je bivši predsjednik igrao rundu golfa u njegovom internacionalnom golf klubu u Vest Palm Biču

8846 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je bezbjedan pošto je FBI saopštio da se “najvjerovatnije radi o pokušaju atentata" dok je igrao golf dva mjeseca nakon drugog pokušaja ubistva na mitingu u Pensilvaniji.

Lokalne vlasti su saopštile da su agenti američke tajne službe koji su štitili Trampa pucali na čovjeka koji je uperio automatsku pušku dok je Tramp igrao na jednom od svojih golf terena na Floridi u Vest Palm Biču.

Evo pet stvari koje je važno znati o tome šta se dogodilo u nedjelju republikanskom predsjedničkom kandidatu.

Ko je osumnjičeni?

Zvaničnici su rekli da je čovjek koji je uperio pušku uhapšen i da se zove Rajan Vesli Rut. Zvaničnici su identifikovali osumnjičenog agenciji Asošiejted pres pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o istrazi koja je u toku.

Zapisi pokazuju da je Rut (58) živio u Sjevernoj Karolini veći dio svog života prije nego što se preselio 2018. u Kaaava na Havajima, gdje su on i njegov sin imali firmu za izgradnju šupa, prema arhiviranoj verziji sajta kompanije.

Rut je često objavljivao na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini i imao je veb stranicu na kojoj je pokušavao da prikupi novac i regrutuje dobrovoljce da odu u Kijev kako bi se pridružili borbi protiv ruske invazije. U junu 2020, on je objavio post na mreži X upućen tadašnjem predsjedniku Trampu kako bi rekao da će ponovo pobijediti na izborima ako izda izvršnu naredbu Ministarstvu pravde da krivično goni nedolično ponašanje policije. Te godine je takođe objavio poruke podrške demokratskoj predsjedničkoj kampanji tadašnje članice Kongresa Tulsi Gabard sa Havaja, koja je u međuvremenu napustila stranku i podržala Trampa.

Međutim, posljednjih godina, njegovi postovi sugerišu da je ogorčen na Trampa i da je izrazio podršku predsjedniku Džou Bajdenu i potpredsjednici Kamali Haris.

U julu, nakon pokušaja atentata na Trampa u Pensilvaniji, Rut je pozvao Bajdena i Haris da posjete ranjene u pucnjavi u bolnici i da prisustvuju sahrani vatrogasca ubijenog na skupu.

Birački podaci pokazuju da se registrovao kao nezavisni glasač u Sjevernoj Karolini 2012, a posljednji put je glasao lično tokom predizbora Demokratske stranke u državi u martu 2024.

Izvještaji o finansiranju savezne kampanje pokazuju da je Rut dao 19 malih političkih donacija u ukupnom iznosu od 140 dolara od 2019. koristeći svoju adresu na Havajima za ActBlue, politički akcioni komitet koji podržava demokratske kandidate.

Podaci pokazuju da je Rut, dok je živio u Grinsborou u Sjevernoj Karolini, imao više sukoba sa organima za sprovođenje zakona. On je 2002. osuđen za posjedovanje oružja za masovno uništenje, prema onlajn evidenciji Odjeljenja za popravne kazne Sjeverne Karoline. Zapisnici ne navode detalje o slučaju.

Ali priča Njuz & Rekorda iz 2002. kaže da je muškarac sa istim imenom uhapšen nakon tročasovnog sukoba sa policijom. Navodi se da su ga zaustavili tokom saobraćajne kontrole, da je stavio ruku na pištolj i zabarikadirao se unutar preduzeća za pokrivanje krovova. On je bio vlasnik kompanije za pokrivanje krovova, prema državnim dokumentima o osnivanju.

Kako se sve dogodilo?

Lokalne vlasti su saopštile da je napadač bio udaljen oko 400 do 500 metara od Trampa i da se krio u žbunju dok je bivši predsjednik igrao rundu golfa u njegovom internacionalnom golf klubu u Vest Palm Biču.

atentat Tramp
foto: Reuters

Rik Bredšo, šerif okruga Palm Bič, rekao je da kada ljudi uđu u žbunje oko staze, „prilično su van vidokruga“. Bredšo je kazao da bi cio teren za golf bio prekriven policijom da je Tramp aktuelni predsjednik, ali pošto nije, „bezbjednost je ograničena na oblasti koje Tajna služba smatra mogućim“.

Trampova zaštita bila je veći od nekih njegovih kolega zbog velike vidljivosti i njegove kampanje da se ponovo kandiduje za funkciju u Bijeloj kući. Njegovo obezbjeđenje je pojačano nekoliko dana prije julskog pokušaja atentata u Pensilvaniji zbog prijetnje Trampu iz Irana, rekli su američki zvaničnici.

Šta je rekao Tramp?

U mejlu upućenom pristalicama, Tramp je rekao: „Bilo je pucanja u mojoj blizini, ali prije nego što glasine počnu da izmiču kontroli, želio sam da prvo čujete ovo: bezvbjedan sam i dobro sam!“.

Njegov potpredsjednički kandidat Džej Di Vens i američki senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline rekli su da su razgovarali sa Trampom nakon incidenta i da je Tramp „dobro raspoložen“.

Tramp se takođe javio i nekim voditeljima Foks njuza. Šon Heniti, bliski prijatelj bivšeg predsjednika, rekao je u emisiji da je nakon toga razgovarao sa Trampom i njegovim golf partnerom Stivom Vitkofom. Rekli su Henitiju da su bili na petoj rupi kada su čuli zvuke - "pop pop, pop pop".

U roku od nekoliko sekundi, kako je ispričao Vitkof, agenti Tajne službe su skočili na Trampa i „pokrili ga“ da bi ga zaštitili. Nekoliko trenutaka kasnije, rekao je Vitkof, „brza vozilo“ sa čeličnim ojačanjem i drugom zaštitom prebacilo je Trampa.

Heniti je rekao da je Trampova reakcija nakon što se ovo dogodilo - i kada je bilo jasno da su svi, uključujući Vitkofa, bezbjedni - bila takva da se našalio da je tužan što nije uspio da završi rupu pošto je „bio izjednačen i imao lak udarac".

Šta kaže potpredsjednica Kamala Haris?

Haris, Trampova demokratska protivnica na predsjedničkim izborima, objavila je na mreži X da je obaviještena o izvještajima o pucnjavi. "Drago mi je da je bezbjedan. Nasilju nije mjesto u Americi."

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Džo Bajden i Haris biti obaviješteni o istrazi. Dodaje se i da je administraciji „laknulo“ što zna da je Tramp bezbjedan.

Šta je sledeće?

Tramp nije najavio nikakve promjene u svom rasporedu i trebalo bi da govori uživo na mreži X u ponedjeljak uveče iz svog odmarališta Mar-a-Lago kako bi lansirao kripto platformu svojih sinova.

U međuvremenu, lideri kongresne dvopartijske radne grupe koja istražuje pokušaj atentata na Trampa 13. jula rekli su da su zatražili brifing sa Tajnom službom.

„Zahvalni smo što bivši predsjednik nije povrijeđen, ali ostajemo duboko zabrinuti zbog političkog nasilja i osuđujemo ga u svim njegovim oblicima“, navodi se u zajedničkom saopštenju kongresmena - republikanca Majka Kelija i demokrate Džejsona Kroua.

Kongresmen Džared Moskovic, demokrata sa Floride koji je dio radne grupe, rekao je da će „tražiti odgovore o tome šta se desilo danas i tada”.

Bonus video: