UŽIVO Medicinski radnici: Izraelske snage ubile najmanje 14 Palestinaca u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 350. dan

2520 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.09.2024. 12:23h
Liveblog
12:17h

Izraelske snage danas su ubile najmanje 14 Palestinaca u tenkovskim i vazdušnim napadima na sjeverne i centralne oblasti pojasa Gaze, rekli su medicinski radnici, dok su tenkovi napredovali dalje ka sjeverozapadu Rafe u blizini granice sa Egiptom, prenosi agencija Rojters.

Nemilosrdne borbe između Izraelaca i Hamasovih militanata u enklavi su nastavljene čak i dok se intenzivirao paralelni sukob u libansko-izraelskoj pograničnoj oblasti, u kojem učestvvuje pokret Hezbolah - saveznik Hamasa.

U međuvremenu, neki Palestinci raseljeni zbog izraelskog napada na Gazu rekli su da se plaše da će njihov privremeni kamp na plaži biti poplavljen visokim talasima.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u granatiranju izraelskih tenkova u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom dijelu Gaze poginulo osam ljudi i ranjeno nekoliko, a šestoro je ubijeno u vazdušnom napadu na kuću u gradu Gazi.

U sjevernom gradu Bejt Hanunu, izraelski udar na automobil ubio je i ranio nekoliko Palestinaca, saopštili su ljekari. Nije bilo jasno koliko žrtava su borci, koliko civili.

U južnom gradu Rafi, gdje izraelska vojska djeluje od maja, tenkovi su napredovali dalje ka sjeverozapadu uz podršku aviona, rekli su stanovnici.

Oni su takođe prijavili jaku vatru i eksplozije koje su odjeknule u istočnim djelovima grada, gdje su izraelske snage raznijele nekoliko kuća, navode stanovnici i mediji Hamasa.

"Naši borci su uključeni u žestoke borbe protiv izraelskih snaga, koje su napredovale u kvart Tanur u Rafi", navodi se u saopštenju oružanog krila Hamasa.

Izraelska vojska je saopštila da su snage koje djeluju u Rafi proteklih nedjelja ubile stotine palestinskih militanata, pronašle tunele i eksploziv i uništile vojnu infrastrukturu.

Zahtjev Izraela da zadrži kontrolu nad južnom graničnom linijom između Rafe i Egipta bio je u fokusu međunarodnih napora da se zaključi sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Sjedinjene Američke Države i posrednici Katar i Egipat mjesecima su pokušavali da obezbijede primirje, ali nisu uspjeli da dovedu Izrael i Hamas do konačnog sporazuma. Dvije prepreke su bile posebno teške - zahtjev Izraela da zadrži snage na koridoru Filadelfija između Gaze i Egipta i specifičnosti razmjene izraelskih talaca za palestinske zatvorenike koje Izrael drži.

Bonus video: