BLOG Pezeškijan: Iran ne traži rat ali obećavam još jači odgovor Izraelu ako uzvrati

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za "personu non grata" i zabranio mu ulazak u Izrael

22280 pregleda 12 komentar(a)
Kan Junis, Foto: Reuters
Kan Junis, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2024. 22:01h
Završeno
20:36h

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan rekao je danas da Iran "ne traži rat", obećavajući istovremeno da će uslijediti "još jači odgovor" Irana u slučaju izraelske odmazde za veliki iranski raketni napad sproveden prethodnog dana na Izrael.

Ako Izrael "hoće da reaguje imaćemo jači odgovor", rekao je Pezeškijan na zajedničkoj konferenciji za štampu u Dohi sa katarskim emirom Tamimom ben Hamadom al Tanijem.

"Iran ne traži rat, Izrael nas je natjerao da reagujemo", dodao je iranski predsjednik.

On je ovo izjavio dan poslije iranskog napada na Izrael sa oko 200 raketa, od kojih je prema Teheranu 90 odsto dostiglo svoj cilj.

Izraelska vojska je s druge strane saopštila da je njihov PVO presreo veliki broj tih raketa, uz preciziranje danas da su rakete pale na vazduhoplovne baze u zemlji ali nisu načinile štetu.

Direktan iranski napad na Izrael, drugi od aprila, izazvao je oglašavanje sirena za uzbunu širom Izraela, u njemu su dvije osobe ranjene u Izraelu i poginuo je jedan Palestinac u okupiranoj Zapadnoj obali, prema spasiocima i jednom palestinskom zvaničniku.

"Ono što tražimo od SAD i evropskih zemalja, je da kažu entitetu koji su usadili u region (Izrael) da prekine sa izlivanjem krvi" rekao je Pezeškijan.

Emir Katara je upozorio da Izrael sa napadima na Hezbolah u Libanu dovodi region "na ivicu ponora".

Katarski emir je takođe osudio izraelske napade u pojasu Gaze i rekao da Doha nastavlja svoje napore posredovanja da se postigne primirje u ratu koji je pokrenut prije skoro godinu dana napadom palestinskog Hamasa na izraelsko tle.

(Beta)

19:07h

Šef izraelske vojske izjavio je da će Izrael odgovoriti na raketni napad Irana i da njene snage mogu da izvedu udare svuda na Bliskom istoku.

"Mi ćemo odgovoriti. Mi možemo da lociramo važne ciljeve i možemo da ih pogodimo precizno i snažno", rekao je načelnik generalštaba vojske Izraela Herci Halevi u video poruci iz vazduhoplovne baze u centralnom Izraelu, dan poslije iranskog raketnog napada na Izrael.

"Imamo sposobnost da dosegnemo i izvedemo udar na svaku lokaciju na Bliskom istoku i ti naši neprijatelji koji to još nisu razumjeli će razumjeti uskoro", dodao Halevi, prenijeli su izraelski mediji.

On je rekao da je Iran juče ispalio oko 200 raketa na državu Izrael, da je napao civilna područja i ugrozio živote mnogih civila, ali da je zahvaljujući njihovom pravilnom ponašanju i visoko kvalitetnoj odbrani šteta relativno mala.

(Beta)

18:10h

Izraelska vojska je danas saopštila da je osam njenih vojnika poginulo u borbama u južnom Libanu gdje je u utorak počela kopnenu akciju, prenijeli su izraelski mediji.

Vojnici su poginuli u dva slučaja, rekli su vojni zvaničnici, prenio je Asošijeted pres.

Izraelski komandosi su poginuli u oružanoj bici s operativcima Hezbolaha u libanskom selu na jugu.

Pogibija jednog vojnika je ranije objavljena i rečeno je da je to bila prva izraelska žrtva od početka kopnene operacije u Libanu.

Četvorica vojnika i jedan oficir su danas teško ranjeni.

Hezbolah je rekao da su se njegovi borci sukobili s izraelskim vojnicima na dva mjesta u Libanu kraj granice s Izraelom.

Takođe je rečeno da je više vojnika poginulo i ranjeno od jedne eksplozije.

Izraelska vojska je saopštila da su kopnene snage podržavali napadi iz vazduha u kojima su ginuli ekstremisti, ali nije rekla gdje.

Izraelski mediji izvještavaju da pješadija i tenkovske jedince dejstvuju u južnom Libanu.

Borbe izraelskih vojnika i boraca Hezbolaha i dalje traju na jugu Libana, rekle su obje strane, a Izrael je poslao dodatne vojnike i artiljeriju u pogranično područje.

U Gazi se nastavlja gotovo jednogodišnji rat koji je izazvao širi sukob i kraja nema na vidiku.

U izraelskim kopnenim operacijama i akcijama iz vazduha je najmanje 51 osoba poginula u Kan Junisu, u Gazi, uključujući žene i djecu, rekli su zvaničnici palestinskog zdravstva.

Eskalacija na više frontova je povećala bojazan od šireg rata na Bliskom istoku koji bi još više uvukao Iran poslije jučerašnjeg raketiranja Izraela, saveznika SAD kojeg vojno pomažu.

(Beta)

17:26h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je raketni napad Irana na Izrael, ocijenivši da smrtonosni ciklus nasilja mora prestati.

"Vrijeme ističe", rekao je on na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Savjet od 15 članova se sastao poslije ubistva lidera libanskog Hezbolaha u izraelskom vazdušnom udaru u petak, početka izraelske kopnene vojne operacije protiv te ekstremističke organizacije i iranskog napada na Izrael što je pojačalo bojazan od šireg rata na Bliskom istoku.

"Ja ponovo oštro osuđujem jučerašnji masivni napad Irana na Izrael", rekao je Gutereš.

Ranije danas je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao da zabranjuje Guterešu ulazak u zemlju, jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael, prenijele su agencije.

U pismu SB UN u utorak Iran je opravdao svoj napad na Izrael kao samoodbranu na osnovu člana 52 osnivačke Povelje UN, navodeći "agresivne akcije" Izraela, uključujući kršenje iranskog suvereniteta.

"Iran je potpuno saglasan sa principom razlikovanja na osnovu međunarodnog prava, ciljao je samo režimske vojne i bezbjednosne instalacije u defanzivnim raketnim udarima", napisao je Iran Savjetu.

(Beta)

15:24h

Izraelska vojska je saopštila da je Iran uspio da pogodi izraelske vazduhoplovne baze raketama tokom jučerašnjeg napada, ali da je napad bio neefikasan, prenijeli su izraelski mediji.

Rakete su oštetile kancelarije i "područja održavanja" u bazama što ne utiče funkcionisanje izraelskih vazduhoplovnih snaga (IAF).

"Nijedan avion IAF nije oštećen u napadu", prenio je Tajms ov Izrael, i da su vazduhoplovne snage poslije iranskog napada nastavile napade na ciljeve u Libanu i Gazi.

Jedna osoba je na okupiranoj Zapadnoj obali poginula od djelova presretnute rakete, a dvoje ljudi je lakše ranjeno šrapnelom u Tel Avivu. To su jedine poznate žrtve napada Irana.

Jutros je iranski brigadni general Aziz Nasirzadeh tvrdio da je 90 odsto iranskih raketa moglo da probije izraelsku odbranu i da su ciljane samo vojni objekti.

Izrael i njegovi saveznici su odmah iranski napad ocijenili kao neuspješan.

Međutim, to što su mnoge od ukupno 181 rakete ispaljene u dva velika talasa iz Irana uspjele da stignu do svojih meta, pokazuje da su opravdane sumnje u efikasnost sofisticirane izraelske protiv-vazduhoplovne odbrane, komentariše britanski list "Gardijan".

(Beta)

Izmjena: 17:27h
13:10h

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio je danas generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za "personu non grata" i zabranio mu ulazak u Izrael.

Kac je u saopštenju optužio Guterša da je pristrasan i poručio mu da je nepoželjan u Izraelu.

Dodao je da će biti spriječen da uđe u Izrael.

Očekuje se da ta odluka dodatno produbi razdor Izraela i UN.

(BETA)

13:02h

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 51 osoba ubijena, a još 82 ranjeno u velikoj izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj operaciji u južnom gradu Kan Junis.

Izraelska vojska tek treba da komentariše vojnu operaciju koja je počela juče.

Izrael već godinu dana napada uporišta militanata širom Gaze, od kad je Hamas napao tu zemlju 7. oktobra i započeo rat.

Međutim pažnja je trenutno usmjerena na Liban, gdje je Izrael pokrenuo kopnene operacije protiv Hezbolaha i na Iran, koji je sinoć napao Izrael balističkim projektilima.

Hezbolah je saopštio da su se njegovi borci sukobili sa izraelskim trupama u libanskom pograničnom gradu Odaiseh i primorali ih da se povuku.

Nije bilo komentara izraelske vojske niti nezavisne potvrde o "prvoj kopnenoj borbi" otkako su izraelske trupe prešle granicu ove nedjelje.

Izraelski mediji izvijestili su da pješadijske i tenkovske jedinice djeluju u južnom Libanu nakon što je vojska poslala hiljade dodatnih vojnika i artiljerije na granicu.

Vojska je upozorila stanovnike da napuste još 24 sela u južnom Libanu nakon sličnog saopštenja dan ranije. Stotine hiljada je već napustilo svoje domove kako se sukob intenzivirao.

(BETA)

Bonus video: