Preminuo Fetulah Gulen, propovjednik optuživan da je organizovao pokušaj puča protiv Erdogana

Gulen je izgradio moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je svoje kasnije godine proveo optužen da je organizovao pokušaj puča protiv turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana

10853 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Gulen, Foto: Reuters
Gulen, Foto: Reuters

Turski muslimanski propovjednik Fetulah Gulen, za koga zvanična Ankara kaže da stoji iza neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine, preminuo je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), objavili su danas turski mediji i veb-sajt povezan sa Gulenom, prenosi agencija Rojters.

Imao je 83 godine.

Gulen je izgradio moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je svoje kasnije godine proveo optužen da je organizovao pokušaj puča protiv turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

On je te optužbe negirao.

Herkul, veb-sajt koji objavljuje Gulenove propovijedi, objavio je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks da je Gulen preminuo u nedjelju uveče u bolnici gdje je bio na liječenju.

Gulen je bio nekadašnji Erdoganov saveznik, ali su se posvađali, a Erdogan ga je smatrao odgovornim za pokušaj puča 2016. u kojem su odmetnuti vojnici komandovali ratnim avionima, tenkovima i helikopterima.

Oko 250 ljudi je ubijeno u pokušaju da preuzmu vlast.

Gulen je živio u samonametnutom egzilu u SAD od 1999. godine.

Bonus video: