Jedna osoba godišnje emituje 5,1 tonu ugljen dioksida

Niskokarbonski turizam ojačava poziciju Crne Gore kao zelene destinacije, a projekat je finansirao Globalni fond za prirodu sa tri miliona eura
134 pregleda 0 komentar(a)
Fiona Mekluni, Foto: Boris Pejović
Fiona Mekluni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2016. 12:04h

Svaki turista koji posjeti Crnu Goru emituje dnevno, u prosjeku, 6,5 kilograma ugljen dioksida (CO2), a karbonski otisak crnogorskih građana iznosi 5,1 tonu CO2 po osobi godišnje.

To je saopšteno prilikom prezentacije pilot inicijative ,,Smanji svoj štetan uticaj'', u okviru zajedničkog projekta Ministarstva održivog razvoja i UNDP-a “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”.

Stalna predstavnica UN i stalna koordinatorka UNDP Fiona Mekluni navela je da ta zajednička inicijativa omogućava da se taj uticaj na životnu sredinu i kompenzuje, jer je izrađen je kalkulator karbonskog otiska, putem koga svaki turista, hoteli, a uskoro i domaćinstva, mogu izračunati sopstveni “karbonski otisak” tj. emisiju CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, te dobiti informaciju sa koliko bi doniranog novca taj “otisak” mogli kompenzovati.

Taj projekat, prema riječima ministra Branimira Gvozdenovića predstavlja zaokret Crne Gore ka zelenom turizmu.

„Turizam pokreće crnogorsku ekonomiju i čini 20 odsto BDP, sa ambicijom da za manje od 10 godina to bude 30 odsto. Da bi razvili turizam kakav želimo, a to je zeleni turizam i zelena ekonomija, posebnu pažnju moramo da posvetimo prirodi. Cilj je da obezbijedimo povezanost privrede, turizma i svakog turiste koji dođe u Crnu Goru. Jedan od indikatora da bi vidjeli da li smo posao uradili dobro ili ne je karbonski otisak, koji predstavlja mjeru uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene i izračunava se u tonama ili kilogramima CO2“, kazao je Gvozdenović.

On je naveo da je niskokarbonski turizam ojačava poziciju Crne Gore kao zelene destinacije, a projekat je finansirao Globalni fond za prirodu sa tri miliona eura.

„Turistima i hotelima omogućeno je da izračunaju svoj karbonski uticaj i da daju donaciju u skladu sa tim, bilo onlajn, bilo putem donatorskih kutija postavljenim na prometnim lokacijama. Taj novac će biti usmjeren u fond namijen za realizaciju tri projekta: razvoj pomorskog saobraćaja na solarni pogon, biciklističkih staza i postavaljanje solarnih klupa i pametnih stajališta“, kazao je Gvozdenović i dodao da se do sada odazvalo više od 30 hotela i institucija.

Predstavljajući kalkulator za izračunavanje karbonskog otiska, Mekluni je navela da karbonski otisak jedne osobe na godišnjem nivou u SAD iznosi 28 tona, u Velikoj Britaniji toje 15,4, a u EU 5,4, dok je u Crnoj Gori iznosi 5,1 tonu godišnje po osobi.

“Svako od nas pojedinačno dnevno emituje 14,2 kilograma CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte. Ovaj otisak je prvenstveno vezan za turizam, kao najveću rastuću industriju u svijetu i odgovaran je za pet do 12 odsto emisija gasovaa, a u turističkiom paketima, sve više turista traži podatke o karbonskom otisku”, kazala je Mekluni.

Ona je navela da ako je četvorčlana porodica doputovala kolima i putovala 2.000 kilometara, dizel automobilom i ostala sedam noći u Crnoj Gori, kalkulator je pokazao da svoj štetni uticaj može da nadoknadi sa 8,32 eura, što je ekvivalent sadnji 150 stabala koje bi upilo tu količinu gasova

Prva opština u kojoj je realizovano nekoliko projekata iz tog programa je Herceg Novi, a predsjednica Opštine Nataša Aćimović kazala je da su oni koštali 150.000 eura. Oni će doprinijeti smanjenju emisija CO2 za 1.500 tona godišnje i donijeti uštede na potrošnji električne energije od 240.000 eura.

Bonus video: