Korona učenje seli na internet

Crnogorske škole i univerziteti neće raditi najmanje 15 dana, obustava časova jedna je od Vladinih mjera protiv širenja novog virusa
20738 pregleda 3 komentar(a)
Nastava u državnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, obustavlja se najmanje 15 dana, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Nastava u državnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, obustavlja se najmanje 15 dana, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2020. 10:49h

Obustava nastave na najmanje dvije sedmice za studente i đake u većini slučajeva znači vanredni odmor. Neki fakulteti, ali i škole, međutim, spremno dočekuju jednu od vladinih mjera protiv širenja koronavirusa i, umjesto prekida rada, dio nastavnih aktivnosti obavljaće putem interneta.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u petak je donijelo set privremenih mjera protiv širenja novog koronavirusa (COVID-19). Jedna od mjera je i prekid nastave u trajanju od najmanje 15 dana, a ta mjera počinje da se primjenjuje od ponedjeljka. Crna Gora je jedina država u Evropi u kojoj do sinoć nije registrovan koronavirus...

Za podgoričku Gimnaziju “Slobodan Škerović” i neke druge škole, ta mjera neće značiti i potpuni prekid nastave. Od ove školske godine, Gimnazija ima svoju elektronsku platformu, jedan broj profesora već je prošao obuku i oni sistem online učenja već koriste u praksi. Kad je postalo jasno da zbog koronavirusa postoji mogućnost obustavljanja rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama, obuku su prošli i drugi profesori, kreirani su nalozi sa kojima će učenici pristupati sistemu - ukratko, pripremili su se za rad od kuće.

“Matematika kroz igru” interaktivna platforma za učenike trećeg razreda
“Matematika kroz igru” interaktivna platforma za učenike trećeg razreda(Foto: Zuns.me)

Putem online sistema, profesori će učenicima postavljati zadatke, testove, objašnjenja, lekcije... Učenici će odgovarati na zadate zahtjeve, biti u mogućnosti i da traže objašnjenja.

“Ovo će posebno biti značajno za maturante, koji polažu završni ispit. O ovoj odluci ćemo informisati i roditelje”, kazala je “Vijestima” direktorica Zoja Bojanić-Lalović.

Online platforma je, kako je dodala, ujedno podrška kontinuiranom učenju.

“Jer potpuni prekidi u radu i učenju u pedagoškom smislu dovodi do slabljenja radnih navika i težem prilagođavanju ponovnom vraćanju učenju. Proces učenja ima svoje faze, a njihov prekid otežava dalji napredak učenika”, poručila je Bojanić Lalović.

Platformu za učenje na daljinu imaju i neki crnogorski univerziteti, pa su tako sa barskog Adriatika najavili da će, zbog obustave, nastavu organizovati online.

“Za nesmetano odvijanje nastavnog procesa predavanja, vježbe, konsultacije i ispite, fakulteti Univerziteta Adriatik koristiće postojeću elektronsku platformu”, navodi se u obavještenju na veb sajtu te visokoobrazovne ustanove.

Platforme za učenje na daljinu sadrže često lekcije snimljene u video formatu, a učenicima, studentima ili polaznicima obuka, ako su u pitanju kursevi, na tim internet servisima na raspolaganju su nastavni materijali - lekcije, zadaci…

Sajt “Geografija za sve”
Sajt “Geografija za sve” rade bivši i sadašnji studenti Filozofskog fakulteta u Nikšiću(Foto: Internet)

Vladina mjera da se rad škola i fakulteta obustavi na najmanje 15 dana, tako neće bitno usporiti ni proces nastave u Centru za obrazovanje i odgoj Don Bosko u Podgorici. Njihovi polaznici kurseva stranih jezika odavno na raspolaganju imaju online sistem, putem kojeg su im dostupni materijali sa predavanja i drugi sadržaji za učenje. Njihovi predavači, kako su ispričali “Vijestima”, ovih dana posebno podstiču polaznike da koriste te sadržaje, kako ne bi izgubili kontinuitet u nastavi. U Don Bosku testiraju i alate za izvođenje nastave u realnom vremenu.

Internet i roditelji - podrška učenju

Učenje od kuće, putem digitalnih platformi i aplikacija, podstiču i u Unicefu.

“U slučaju da dođe do zatvaranja škola, trebalo bi se postarati da postoje čvrsti planovi za osiguranje kontinuiteta procesa učenja, uključujući mogućnosti učenja na daljinu i pristup osnovnim uslugama za svu djecu”, piše, pored ostalog, na sajtu Unicef kancelarije u Crnoj Gori u dijelu preporuka u vezi sa koronavirusom.

Pored opštih, među njima su i one koje se odnose na načine na koje roditelj ili staratelj može da podrži dijete da uči kod kuće u slučaju zatvaranja škola. Uz podršku putem čitanja, učenja kroz igru, obrazovnih radio i TV programa, preporučuje se i podrška pri korišćenju onlajn platformi za učenje, tamo gdje su one dostupne.

Kancelarija Unicefa u Bosni i Hercegovini objavila je i listu besplatnih digitalnih sredstava za učenje na daljinu koji tokom zatvaranja škola zbog novog koronavirusa mogu da posluže kao alternativni izvori znanja i dopuna zvaničnim programima.

“Kao rezultat zatvaranja škola, digitalno učenje na daljinu, tamo gdje je to tehnološki moguće, preuzima glavnu ulogu”, piše, pored ostalog, u objavi.

Tako se podsjeća da na YouTube video platformi postoji velik broj video materijala iz fizike, hemije, biologije…Među preporukama su digitalni materijali za čitanje, poput Global Digital Library, Story Weaver, WorldReader - svojevrsne internet biblioteke i zbirke elektronskih priča.

Za učenje stranih jezika među preporukama su Akelius i Duolingo.

Kao predlog programa za sticanje osnovnih znanja iz oblasti pismenosti i računanja, predložena je Age of Learning platforma i njena tri proizvoda - ABC Mouse, Reading IQ i Adventure Academy.

Na listi su i besplatni internet resursi za djecu i mlade preko kojih mogu da uče programiranje i stiču druga znanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Spisak resursa za učenje različitih programskih jezika objavljen je na stranici IT Girls (itgirls.ba/postani-it-girl).

Školski portal

Velik broj korisnih sadržaja dostupan je i na internet platformi Ministarstva prosvjete “Školski portal”. Iako je veb sajt namijenjen nastavnicima, i roditelji i staratelji djece na adresi skolskiportal.edu.me mogu da nađu materijale za rad sa djecom od kuće.

U rubrici linkovi, podijeljene prema kategorijama, navedene su internet lokacije za učenje matematike, hemije, biologije, geografije, istorije, stranih jezika… Među njima je adresa edukacija.rs, gdje su dostupni zanimljivi i korisni materijali iz matematike, engleskog…

Na stranici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (zuns.me) dostupni su interaktivni materijali, među kojima “Matematika kroz igru” za treći razred osnovne škole. Kao dodatan resurs za učenje geografije, preporuka je stranica geografijazasve.me, čiji su autori bivši i sadašnji studenti geografije sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Jedna od preporuka za učenje engleskoj je i stranica Britanskog savjeta u Crnoj Gori. (britishcouncil.me).

Ministarstvo prosvjete će, kako su kazali “Vijestima”, u narednim danima dati dodatne preporuke na koje sve načine škole i djeca treba da komuniciraju, razmjenjuju podatke i infomacije kako ne bi u potpunosti prekidali rad.

“Kontinuitetom u komunikaciji, značajno će se olakšati primjena odluka o nadoknadi gradiva, kad bude donesena”, poručili su iz resora Damira Šehovića.

Podsjećaju da je svim školama u Crnoj Gori omogućeno besplatno korišćenje Office 365 paketa.

“Svaka škola ima mogućnost da kreira e-mail naloge za sve zaposlene i sve učenike, sa edu.me poddomenom, putem kojih imaju besplatan pristup servisima Teams, OneNote i OneDrive kao pomoć u kreiranju moderne učionice. To je samo jedan od mehanizama, a šta će kompletan plan uključivati, znaćemo narednih dana”, kazali su “Vijestima”.

Svi preporučeni servisi i izvori mogu da posluže za učenje uopšte, a ne samo u danima prekida nastave zbog novog koronavirusa.

Iz Unicefa još podsjećaju da je u procesu online i učenja na daljinu, važno voditi računa o zaštiti podataka o djeci.

“Roditelji i staratelji moraju da provjere digitalne resurse kojima djeca pristupaju i izbjegavaju one koji se ne čine sigurnim ili one koji zahtijevaju detaljne lične podatke. Pitanja o identitetu djeteta, lokaciji, etničkoj ili vjerskoj pripadnosti ne bi trebalo da budu potrebna za pristup izvorima učenja”.

Znanje je da se dijeli

U sklopu odgovora na COVID-19, firma Age of Learning Unicefu je dala kod za besplatno preuzimanje proizvoda - ABCmouse, ReadingIQ i Adventure Academy u domaćinstvima koja su obuhvaćena zatvaranjem škola.

ABCmouse uključuje pristup na igri zasnovanim programima Mastering Math (savladavanje matematike) i Mastering Reading (interaktivne igre, nastavni filmovi i knjige za učenje čitanja). ReadingIQ je aplikacija koja pomaže da se djeca razviju kao čitaoci.

Adventure Academy je obrazovna masovna internet igra sa više igrača za učenike osnovnih i srednjih škola. Aplikacija se fokusira na izgradnju ključnog znanja i vještina u oblasti jezika, matematike, društvenih nauka, prirodnih nauka...

Servisi su dostupni na engleskom i djelimično na španskom jeziku. Da biste pristupili aplikacijama, unesite kod AOFLUNICEF na sljedećim linkovima: www.ABCmouse.com/redeem, www.AdventureAcademy.com/redeem i www.ReadingIQ.com/redeem.

“Slobodno podijelite u svojim zajednicama”, poručuju iz Unicefa.

Kursevi i predavanja sa svjetskih univerziteta

Iz Unicefa BiH preporučili su i nekoliko platformi za učenje koje su pogodne za starije, motivisane učenike, ili za učenje uz aktivan angažman staratelja, odnosno roditelja.

ALISON. Besplatni internet kursevi iz različitih predmetnih oblasti (alison.com).

COURSERA. Internet kursevi koje drže instruktori sa priznatih univerziteta i iz poznatih firmi (coursera.org).

EDX. Besplatni internet kursevi obrazovnih ustanova širom svijeta (edx.org).

EKSTEP. Otvorena platforma za učenje sa zbirkom resursa za učenje pismenosti i računanja (ekstep.in).

KHAN ACADEMY. Besplatni internet kursevi, lekcije i vježbe (khanacademy.org).

KOLIBRI. Digitalna platforma otvorenog koda osmišljena za zajednice sa ograničenim resursima koja može raditi i bez pristupa internetu elearningequality.org/kolibri).

Marković traži plan za objavu nastavnih sadržaja u medijima

Premijer Duško Marković saopštio je juče da je zatražio da Ministarstvo prosvjete pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vrijeme trajanja obustave nastave.

“Odluka o obustavi nastave donijeta je u interesu očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih u prosvjeti, njihovih porodica i svih građana. Želimo da naši učenici i u ovoj situaciji budu usmjereni na nastavak školovanja. Zato sam zatražio da Ministarstvo prosvjete pripremi plan...”, napisao je Marković na Tviteru.

Bonus video: