Još tri člana porodice Plavljanina inficirana koronavirusom

Iz IJZ je saopšteno da se “najvjerovatnije radi o asimptomatskom vironoši”
29248 pregleda 6 komentar(a)
Pooštravanje mjera u Podgorici?, Foto: Savo Prelević
Pooštravanje mjera u Podgorici?, Foto: Savo Prelević

Još tri člana porodice Plavljanina, koji je hospitalizovan u beranskoj Opštoj bolnici, pozitivna su na koronavirus.

To je sinoć kasno “Vijestima” potvrđeno u Opštoj bolnici Berane.

Prethodno je Institut za javno zdravlje saopštio da su negativni testovi 59 osoba koje su sa inficiranim pacijentom bili u kontaktu, uključujući i zdravstvene radnike iz beranske bolnice.

Iz IJZ je saopšteno da se “najvjerovatnije radi o asimptomatskom vironoši”.

Porodica Plavljanina, koji je danima bio hospitalizovan u beranskoj bolnici, priznala je da su bili u kontaktu sa „sinovcem koji je došao iz Amerike“, a to je juče kazala doktorka Lidija Kljajić tokom sjednice beranskog Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

„Pacijent iz Plava se javio u Urgentni centar zbog povrede lijeve ruke i pregledao ga je hirurg. Urađeni su mu nalazi. Vrijednost šećera je bila 39,8, što znači da je bio životno ugrožen. Pregledan je od strane dežurnog interniste koji ga je 4. aprila hospitalizovao na interno odjeljenje Opšte bolnice. Tada su pacijent i njegov pratilac negirali kontakt sa korona pozitivnim osobama i odlazak bilo gdje van Plava...“, kazala je, prema saopštenju beranskog Opštinskog tima, doktorica Kljajić na jučerašnjoj sjednici.

Objasnila je da je pacijent 7. aprila, u toku noći, dobio visoku temperaturu, a da je 8. aprila urađen rendgen pluća koji je bio uredan, kao i labaratorijski nalazi.

„Podvlačim da je urađena i epidemiološka anketa. Sve je ovo dokumentavno u Opštoj bolnici“, kazala je doktorica Kljajić.

Kazala je i da se stanje pacijenta pogoršavalo, pa je ponovo urađen rendgen, ali i bris grla i nosa, koji su poslati IJZ.

„Nalaz je bio pozitivan. Odmah nakon javljanja nalaza, pacijenta sam prevela na Infektivno odjeljenje i od tog momenta sprovedene su sve mjere da ne dođe do daljeg širenja infekcije i terapija pacijenta prema zvaničnom portokolu“, kazala je Kljajićeva.

„Porodica pacijenta iz Plava, po saznanju rezultata testa, obavijestila me da su pacijent i ostali ukućani imali kontakt sa sinovcem koji je došao iz Amerike, a kome su izrečene mjere samoizolacije, a koji živi u kući pored njihove i koriste isto dvorište“, precizirala je ona.

Da li je krizni štab poštovao sopstvene smjernice?

Zdravlje preko 40 zdravstvenih radnika beranske bolnice, ali i jednog pacijenta i njegove pratnje moglo je biti dovedeno je u pitanje jer se u toj ustanovi navodno nijesu poštovale smjernice Kriznog medicinskog štaba.

„Vijesti“, međutim, nemaju informaciju da li je Krizni štab u međuvremenu promijenio smjernice.

U dokumentu od 25. marta, u koji su „Vijesti“ imale uvid, stoji da je Opšta bolnica Berane - korona bolnica koja „zbrinjava pacijente sa potvrđenim kovidom-19 koji gravitiraju na područjima Berane, Biijelo Polje, Andrijevica, Plužine, Gusinje i Petnjica za srednjeteške i teške pacijente koji zahtijevaju respiratornu potporu do popunjavanja kapaciteta“.

„JZU Opšta bolnica Bijelo Polje - ’čista bolnica’: sve hirurške i internetičke pacijente iz JZU Opšta bolnica Berane premjestiti u JZU Opšta bolnica Bijelo Polje. Pacijenti sa potvrđenom infekcijom kovida-19 ne primaju se u JZU Opšta bolnica Bijelo Polje, zasada...“, samo je dio obaveza koje je Krizni štab, na čelu sa doktorom Rankom Lazovićem, ustanovio za zdravstvene ustanove na sjednici od 25. marta.

Lazović je juče, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da beranska bolnica ima 205 postelja, od čega je 85 za korona pacijente, a ostali kapaciteti su slobodni “i to jeste odgovor na pitanje kako je pacijent bio hospitalizovan na internom odjeljenju te bolnice”.

“Beranska bolnica jeste korona bolnica, ali ne u kompletnom posteljnom fondu, tamo je 85 postelja za korona bolesnike, ostatak je planiran za sve bolesnike iz Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice i Berana”, istakao je.

On je kazao da je to saopštio i u ranijim obraćanjima javnosti.

Saopštio je da će rezervna bolnica za to područje, kada se kapaciteti beranske bolnice popune, biti bjelopoljska, pri čemu je rečeno da će i dio kadra iz beranske bolnice preći u bjelopoljsku, ako to bude potrebno. Prilikom posjete beranskoj bolnici, Lazović je početkom mjeseca rekao da je za korona pacijente predviđeno 85 kreveta, a biće još ako zatreba.

U beransku bolnicu upućen zbog rane, a ne dijabetesa?

Lazović je juče na konferenciji za medije kazao da je pacijent hospitalizovan 4. aprila sa vrijednostima glikemije 39, a referentna vrijednost je do 6,1.

Rekao je da je prije toga imao povredu podlaktice, pa infekt operativne rane, pa je tretiran ambulantno, a onda se desilo to što se desilo sa dijabetesom, zbog čega je smješten po prioritetu na Interno odjeljenje. Kasnije se, tvrdi, ispostavilo da je razvio kliničku sliku koja upućuje na kovid, testiran je i bio je pozitivan.

Međutim, direktor beranske bolnice Budimir Dabetić juče je saopštio da je pacijent primarno primljen zbog visokog šećera, dok je povreda ruke bila uzgredna i nju je hirurg zbrinuo.

Dabetić tvrdi da su prilikom prijema ispoštovana sva pravila NKT.

“Uzeta je epidemiološka anketa, pacijentu je izmjerena temperatura. To je pacijent koji je bio životno ugrožen. Njegov šećer je bio gotovo 40. Tako da je taj pacijent morao da se liječi, ili u bolnici u Beranama, ili u nekoj drugoj bolnici, ali njemu je život morao biti spasen. Svi zdravstveni radnici, od prijema pa do Internog odjeljenja imali su opremu koja je predviđena za ovakve slučajeve”, kazao je Dabetić.

Lazović je juče rekao da je pacijent na Internom odjeljenju boravio sa još jednim bolesnikom koji je bio sa pratiocem i oni su negativni na koronavirus. Pojasnio je da prema informacijama Dabetića pacijent nije bio posjećivan, jer su posjete zabranjenje odlukom Kriznog medicinskog štaba.

Lazović je kazao da su 42 zdravstvena radnika poslata u samoizolaciju, od kojih je 10 ljekara, pet radnika tehničkog osoblja, dok su ostali medicinske sestre i tehničari.

Pojasnio je da je beransko interno odjeljenje zatvoreno, osim za devet pacijenata koji su tamo i da su urađena dva hemijska tretmana po instrukcijama IJZ, te će bolesnici ostati pod nadzorom epidemiologa. On je odgovorio i da u beransku bolnicu neće slati ljekare iz drugih opština jer postoji rezervni sastav.

Bolnicu je juče obišao i ministar zdravlja Kenan Hrapović koji je kazao da se “uvjerio u posvećenost, marljivost, odgovornost i požrtvovanost svih zaposlenih u toj ustanovi”.

Lalević: Šta će biti preduzeto zbog davanja lažnih informacija i ugrožavanja zdravlja drugih?

Tokom sjednice Opštinskog tima, potpredsjednik opštine Marko Lalević tražio je od menadžmenta Opšte bolnice Berane odgovore na pitanja, kako je pacijent i u čijoj pratnji došao u Berane, te da li je urađena epidemiološka anketa.

“I ako se ustanovilo da je pacijent dao lažne informacije o mogućim kontaktima sa zaraženim licima u opštini Plav i tako ugorzio i doktore Opšte bolnice Berane, i sve naše građane, šta će biti preduzeto po tom pitanju”, pitao je Lalević.

Pitao je i da li su time ugroženi životi zdravstvenih radnika, ali i zašto predsjednik i članovi Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje nemaju nijednu informaciju o tom slučaju. Lalević je naglasio i da ljekari i osoblje Opšte bolnice rade izuzetan posao, kao i da građani moraju biti upoznati sa pravim stanjem stvari.

NKT se saglasilo sa Odlukom Kriznog medicinskog štaba da oprema koju je donirala NR Kina, a koja bi trebalo u Crnu Goru da stigne večeras, bude dodijeljena JZU Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu.

Pooštriće mjere za Podgoricu, ali pred Vaskrs omogućeno veće kretanje

Načelnica odjeljenja za zarazne bolesti u IJZ, Sanja Medenica, juče je kazala da je u Podgorici registrovano narušavanje naredbe o zabrani kretanja u grupi i da se mjere moraju poštovati, kako bi se suzbilo obolijevanje.

“Podgorica ima najveći broj stanovnika. Ako se to ne desi, možemo sagledati uvođenje još restriktivnijih mjera”.

Ona je zamolila trgovinske objekte, pekare, radnike, da u cjelosti poštuju mjere koje su predložene iz više razloga. Poručila je da se mora voditi računa o redovima ispred radnji.

I Vlada je juče objavila da je NKT registrovala nepoštovanje zabrane boravka više od jedne osobe na otvorenom, a u trgovinama širom Crne Gore nepoštovanje nošenja zaštitne opreme i obavezne fizičke distance.

“Od inspekcija je zatražena pojačana kontrola i sankcionisanje prekršaja uključujući i zatvaranje objekata”.

Ipak, objavili su da će ove subote, a “uvažavajući potrebe građana koji će provesti vaskršnje praznike u krugu svojih porodica”, biti produženo radno vrijeme maloprodajnih objekata i pijaca do 18 sati. Takođe, mjera zabrane napuštanja objekata stanovanja važiće od 19, umjesto 13 časova.

“U subotu, 18. aprila, biće omogućen rad do 18 sati: apoteka, objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanih objekata za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme”, saopšteno je sinoć.

Dvoje na respiratoru, virus potvrđen kod 294 osobe

Na bolničkom liječenju juče je bio 31 hospitalizovani pacijent, od kojih je dvoje na respiratoru, a jedan pri odvajanju od mašine.

Lazović je rekao da je starosna struktura oboljelih najviše između 45 i 50 godina, te da su oni najviše pokretni i prave najveći broj kontakata.

Kazao je da je Dom zdravlja Andrijevica od prekjuče u punom kapacitetu, jer se iz samoizolacije vratilo 28 zdravstvenih radnika.

Iz IJZ je saopšteno da je novi koronavirus potvrđen kod 294 osobe. kovid-19 juče je registrovan kod šest osoba, od kojih su dvije iz Ulcinja i četiri iz Podgorice. Kazali su da kod jednog slučaja iz Podgorice izvor obolijevanja je zasada nepoznat.

Ne zloupotrebljavajte potvrde poslodavca za međugradski saobraćaj

Iz Uprave policije juče su apelovali na građane da ne zloupotrebljavaju potvrde o izuzetku od zabrane međugradskog saobraćaja koje im izdaju poslodavci. Poručili su da te potvrde važe samo radnim danima u sedmicu i da se ne mogu koristiti vikendom i u dane praznika...

Istakli su da su po pitanju poštovanje te naredbe Ministarstva zdravlja, uočene određene nejasnoće i nerazumijevanje kod građana, zbog čega su podsjetili ko i kako može koristiti potvrde.

“U putničkom motornom vozilu, sva lica moraju imati pojedinačno izdate potvrde od strane poslodavca (jednog ili više), koje se odnose na nesmetano obavljanje procesa rada, u vozilu se ne mogu nalaziti lica koja nijesu zaposleni i kao saputnici nemaju odgovarajuću potvrdu (supružnik, djeca, starija lica i sl.), jer se potvrde odnose na obezbjeđenje nesmetanog odvijanja procesa rada, a ne zbog odlaska na selo, posjete roditeljima, obrađivanje zemljišta i sl...”

Poručili su i da, ukoliko suvozač ima odgovarajuću potvrdu, a vozač nema, takvo vozilo ne ispunjava naredbom propisane uslove i ne može nastaviti put u međugradskom saobraćaju.

Bonus video: