Tim njemačkog instituta „Robert Koh“ posjetio bolnicu Brezovik

Stručnjaci iz Njemačke se posebno osvrnuli na organizaciju rada kovid odjeljenja

5336 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Bolnica Brezovik
Foto: Bolnica Brezovik

Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, posjetio je dio ekspertske delegacije za dijagnostiku infektivnih bolesti iz Njemačke, koja je u petodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

“Delegacija koju čini deset stručnjaka iz oblasti epidemiologije infektivnih bolesti i intenzivne njege, na čelu sa dr Andreasom Jansenom, obišla je odjeljenja u okviru bolnice Brezovik i upoznala se sa poslovanjem ove jedinstvene zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, koja se bavi dijagnostikovanjem i liječenjem pacijenata sa plućnom patologijom, a od prošle godine i liječenjem pacijenata oboljelih od Covid 19”, navodi se u saopštenju koje potpisuje v.d. direktora bolnice u Brezoviku, dr Predrag Pejović.

Njemačkom timu, koga čine stručnjaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje “Robert Koh”, Univerzitetske klinike “Charité” i Odjeljenja za infektivne bolesti bolnice “St. Joseph” iz Berlina, predstavljena je strategija i aktivnosti bolnice Brezovik kao nacionalnog centra za kontrolu i praćenje tuberkuloze. Tokom obilaska, njemački eksperti su se upoznali i sa radom službe laboratorijske dijagnostike, u okviru koje se nalaze biohemijska, mikrobiološka i patohistološka laboratorija.

“Mikrobiološka laboratorija je i jedina laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze u Crnoj Gori, pa samim tim bolnica Brezovik obezbjeđuje laboratorijski nadzor i nad tuberkulozom i nad rezistentnom tuberkulozom. U okviru tih aktivnosti, ostvarena je saradnja bolnice Brezovik sa institucijama sličnog profila u svijetu”, istakao je Pejović.

Pejović
Pejovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, stručnjaci iz Njemačke su se posebno osvrnuli na organizaciju rada kovid odjeljenja, liječenje kovid pozitivnih pacijenata i razmijenili iskustva i znanja sa kolegama iz Brezovika u oblasti nadzora, epidemiologije, kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcije i laboratorijske dijagnostike.

“Iskazano je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom stručnjaka ove dvije zdravstvene ustanove, kao i budućim pružanjem podrške bolnici Brezovik od strane Njemačkog instituta za javno zdravlje i njegovih eksperata u oblasti kliničkog upravljanja i implementacije mjera prevencije i kontrole infekcija izazvanih virusom Covid 19”, zaključio je Pejović.

Posjeta je realizovana u okviru zajedničke misije “Robert Koh” Instituta i njegovih partnera, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, a u saradnji sa kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, radi jačanja kapaciteta Crne Gore u borbi protiv Covid 19.

Bonus video: