Vještački kuk i koljeno čeka 521 pacijent

Iz KCCG kažu da će nakon povratka ortopeda s godišnjih odmora građane sa sjevera operisati u KBC Berane

50593 pregleda 82 reakcija 13 komentar(a)
Uskoro opremanje nove ortopedske sale, Foto: KCCG
Uskoro opremanje nove ortopedske sale, Foto: KCCG

Na operaciju proteze kuka i koljena u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ovog mjeseca čeka 521 pacijent, a ključni razlog za tako dugu listu čekanja je taj što najveća zdravstvena ustanova ima samo jednu operacionu salu u kojoj se može raditi ograničen broj intervencija.

Iz KC-a su “Vijestima” odgovorili da je više faktora koji su uticali na to da više od 500 građana čeka zakazanu operaciju na ortopediji, a najavili su da će nakon povratka ortopeda s godišnjih odmora dio pacijenata s liste, koji su sa sjevera, da bude operisan u kliničko-bolničkom centru (KBC) Berane.

Kao jedan od razloga zbog kojih je lista čekanja na Klinici za ortopediju i traumatologiju (KOT) nikad duža, iz KCCG su naveli i kovid-19 pandemiju. Na listi čekanja na ortopediji, prije četiri mjeseca, bilo je oko 400 pacijenata.

“Podsjećamo da je tokom pandemije Covid-19 bio obustavljen prijem ortopedskih pacijenata za elektivne operacije jer je KOT bio opredijeljen za liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom. Iako je za vrijeme pandemije SB ‘Vaso Ćuković’ u Risnu cijelo vrijeme bila za elektivne operacije ortopedskih pacijenata, veliki broj njih se i dalje upisivao na listu čekanja za operativno liječenje u našoj ustanovi. To je dovelo do značajnog povećanja pacijenata na listi čekanja za takozvani elektivni program, odnosno, za hronična stanja (artroze-okoštavanje kuka i koljena). Prije pandemije je oko 100 ortopedskih pacijenata čekalo na operativno liječenje. Ovi pacijenti su morali da budu operisani u toku 2022. i 2023. godine u našoj ustanovi”, piše u odgovoru KCCG.

Kao drugi razlog iz KCCG su naveli ogroman priliv kompleksnih politrauma, kao i preloma kičme koji se u Crnoj Gori jedino zbrinjavaju u toj ustanovi.

“Treći faktor je da KOT kontinuirano unapređuje kvalitet rada i u tom cilju uvodi nove operativne procedure zbog kojih su ranije pacijenti često odlazili na liječenje van Crne Gore. U našoj ustanovi se, takođe, liječe i pacijenti iz cijele Crne Gore, bez obzira u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prethodno operisani, zbog preloma kosti oko implantanta (proteze), kao i postoperativnih infekcija. Liječenje ovih pacijenata dodatno opterećuje Kliniku jer se uglavnom radi o kompleksnim stanjima koja zahtijevaju duže bolničko liječenje”, istakli su iz KCCG.

Iz uprave ove ustanove naglasili su da je veoma važan, ako ne i ključni faktor, to što KOT raspolaže samo jednom operacionom salom u kojoj se može raditi ograničen broj operacija, iako Klinika ima dovoljno ortopeda koji zahvate rade svakodnevno, od ujutru do uveče.

Direktor KCCG Aleksandar Radović
Direktor KCCG Aleksandar Radovićfoto: KCCG

Pojasnili su da se na listi čekanja nalaze pacijenti, takozvani “hladni slučajevi” s okoštavanjem kuka i koljena, a da “javnost mora da zna da sve zemlje, ne samo regiona, već Evrope i šire, imaju liste čekanja za ove vrste operacija jer to nijesu urgentna stanja, već stanja koja narušavaju kvalitet života pacijenta”.

“Dakle, ovo pitanje predstavlja ne samo naš problem, nego problem i mnogo razvijenijih zemalja nego što je Crna Gora. Veoma je važno istaći da ostali pacijenti koji zahtijevaju manje kompleksne i zahtjevne opracije, kao i pacijenti s tumorima, relativno brzo budu operisani i oni se ne nalaze na listi čekanja”, tvrde u KCCG.

Upitani kako planiraju da smanje liste čekanja, kazali su da je ključno za rješavanje tog problema da KOT dobije još jednu operacionu salu koja će zadovoljiti evropske kriterijume za rad i bezbjedno zbrinjavanje pacijenata isključivo za protetiku kuka i koljena.

“Opremanje nove ortopedske operacione sale će započeti veoma brzo. Na taj način ćemo smanjiti listu čekanja i, što je najvažnije, pacijentima s artrozom kuka i koljena obezbijediti dostupno i kvalitetno hirurško zbrinjavanje”, piše u odgovoru KCCG.

Istakli su da su s menadžmentom KBC-a Berane dogovorili da ortopedi KCCG pacijente s liste čekanja KOT-a, koji su sa sjevera Crne Gore, operišu u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Ovaj projekat će početi da se primjenjuje ubrzo, odmah nakon povratka s godišnjih odmora naših ortopeda koji se bave ovom patologijom”, rekli su iz KCCG.

Iz te ustanove su skrenuli pažnju na veliki priliv traumatizovanih pacijenata, s dominantno teškim povredama iz oblasti ortopedije.

“Tako je trenutno od 43 hospitalizovana pacijenta u KOT-u samo njih četvoro primljeno s liste čekanja za ugradnju kuka ili koljena, dok je 39 primljeno zbog trauma zadobijenih u saobraćajnim nezgodama, nasilju, padu… Zato apelujemo na građane da poštuju ne samo savjete ljekara, već i saobraćajne propise i preporuke nadležnih institucija kako bi smanjili broj saobraćajnih nesreća, često i s fatalnim posljedicama”, zaključili su iz KCCG.

Operacija srca čeka se tri mjeseca

Operaciju u Centru za kardiohirurgiju KCCG ovog mjeseca čekalo je 48 pacijenata.

Iz KCCG su odgovorili da pacijenti čekaju do tri mjeseca na operaciju u toj organizacionoj jedinici jer više od pola njih je pozivano za operaciju koju su odložili do daljeg iz ličnih razloga.

Bonus video: