U Porto Montenegru promovisan događaj koji će u Boki okupiti evropsku jedriličarsku elitu, ali i zaštitare mora

„Ocean Race Europe 2025“ okupiće desetak ekipa koje će se nadmetati u tzv. off shore jedrenju (pučinskom jedrenju) duž evrskih obala na ruti od Sjevernog mora, preko kanala La Maš, Biskajskog zaliva i Atlanskog okeana, Mediterana do Jadranskog mora gdje je konačni cilj regate u zalivu Boke Kotorske

2362 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Tivat, Boka Kotorska i Crna Gora u septembru naredne godine biće konačni cilj, ali i domaćini završne regatne etape prestižne off shore jedriličarske regate „Ocean Race Europe“.

Ovo će biti drugo izdanje ovog ekskluzivnog jedriličarskog događaja koje je svoju prvu iteraciju imalo u ljeto 2021.

„Ocean Race Europe 2025“ okupiće desetak ekipa koje će se nadmetati u tzv. off shore jedrenju (pučinskom jedrenju) duž evrskih obala na ruti od Sjevernog mora, preko kanala La Maš, Biskajskog zaliva i Atlanskog okeana, Mediterana do Jadranskog mora gdje je konačni cilj regate u zalivu Boke Kotorske.

„Ocean Race Europe“ koja je svojevrsna umanjena verzija čuvene međunarodne regate oko svijeta „Ocean Race“ koja je nekada bila poznata i kao „Whitbread Round the World Race”. Isto kao i njena poznatiji i znatno duža globalna varijanta, tako se i „Ocean Race Europe“ održava svake četvrte godine, ali na kraćoj ruti duž evropskih obala.

Ove godine regata će krenuti 10.avgusta iz Kila u Njemačkoj, a etapni ciljevi su u lukama Portsmut u Velikoj Britaniji, Kartagena u Španiji, Đenova u Italiji, te Tivat u Crnoj Gori.

„Ocean Race Europe“ oržava se pod sloganom „Povezujući Evropu“ a jedri se super-atraktivnim brodovima klase IMOCA 60. Ovo 18-metarske, veoma skupe ultarmoderne jedrilice od karbonskih vlakana, opremljene su tzv. naginjućom kobilicom i pomičnim hidro-krilima koja im omogućavaju da se brod nakon postizanja određene brzine, bukvalno podigne iz mora i plovi na krilima, postižući pritom vrtoglavo visoke brzine jer jedrilica praktično „leti“ nad vodom, brzinom koja se kreće i do skoro 40 čvorova (74 kilometra na sat).

Jedrilice klase IMOCA 60 imaju jarbole visine 29 metara, a posadu od jednog do dva člana kojima ovi brodovi pružaju najosnovnije uslove da žive nekoliko dana na okeanu i u najtežim meteorološkim uslovima.

Tokom „Oceasn Race Europe“ regate brodovi će imati posadu od četiri člana, plus još jednog ukrcanog novinara, a po propozicijama regate, najmanje jedan član posade mora biti ženskog pola, odnosno u posadi moraju biti ljudi najmanje dvije različite nacionalnosti.

Među timovima koji su do sada prijavili učešće na predstojećoj regati je i „Team Malizia“ iz Njemačke čiji je godišnji budžet preko 200 miliona eura i koji drži dnevni rekord u brzini na „Ocean Race“ regati oko svijeta, gdje je njihova jedtilica „Malizia Seaexplorer“ za 24 sata preplovila čak 640,7 nautičkih milja.

Osim samog sportskog nadmetanja, „Ocean Race Euripe“ koja je svojevrsni jedriličarski pandan auto-trkama u svjetskom Endurance šampionatu, poput čuvene „24 sata Le Mana“, ima i naglašenu ekološku dimenziju jer je ovaj događaj usmjeren i na zaštitu prirode, odnosno promociju održivog odnosa čovjeka sa morima i okenanima.

RW
foto: Ocean Race

Stoga će tokom trajanja regate u lukama u koje će ona uploviti biti održavani tematski skupovi o zaštiti biodiverziteta mora, održivom razvoju i zaštiti mora i okeana. Same jedrilice će nositi posebnu opremu kojom će tokom plovidbe uizimati uzorke morske vode za naučne analize, a svaki od timova učesnika je obavezan da tokom trajanja svake etape, najmanje 30 odsto energije koja za to vrijeme bude potrošena na brodu, bude iz obnovljivih izbviora – solarnih panela, energije vjetra ili mora.

Povodom dolaska „Ocean Race Europe“ u Crnu Goru, u marini Porto Montenegro u Tivtu juče je održana prezentacija tog prestižnog sportsko-turističko-ekološkog projekta za čiji će dolazak u Boku, organizatorima iz kompanije „Ocean Race 1973 SL“ iz Španije, država Crna Gora po odluci Vlade, platiti ukupno 5,25 miliona eura.

„Zadovoljstvo mo je što danas možemo zajedno da najavimo da 'Ocean Race Europe 2025' dolazi u našu Boki i našu Crnu Goru sledeće godine, Ovo će Boku i Crnu Goru svrstati u isti rang sa mnogo večim lukama i poznatijim destinacijama širom Evrope, ppput Kila ili Đenove. Očekujemo da tokom ta četiri dana trajanja ovog događaja dogodine kod nas, Crnu Goru posjeti 96 hiljada turista više nego što bi inače došli da nemamo ovakav prestižni događaj, a uz to treba na umu imati i brojne druge popratne ekonomske benefite koje ćemo kao destinacija imati od organizacije i održavanja ovog događaja", kazao je ministar pomorstva Filip Radulović (PES) dodajući da je „Ocean Race Europe 2025“ „trka sa svrhom jer je u njenom fokusu pitanje očuvana mora i okeana i njihova zaštite od zagađenja, a upravo na to mi i kao država i kao lokalne uprave u Boki, motamo da se posebno fokusirano u narednom periodu".

RFG
foto: Siniša Luković

Inače, konsultantsktim sa Ekonomskog fakulteta iz Podgorice koji je za Ministarstvo pomorstva uradio studiju ekonomske opravdanosti domaćinstva Crne Gore završnoj etapi „Ocean Race Europe 2025“ regate izračunao je da će to imati pozitivan efekat na budžet Crne Gore i da stopa povrata na ovu investiciju iznosi čak 59 odsto. Uprkos takvim predviđanjima, međunarodnom značaju ove regate, njenoj promotivnoj snazi i činjenici da država organizatorima za to plaća preko 5 miliona eura, premijer Milojko Spajić - koji je bio najavljen kao glavni govornik na promociji u Porto Montenegru, nije se pojavio u Tivtu, dok je Radulović došao sa zakašnjenjem od više od pola sata.

„Finale prestižnog sportskog događaja - jednog od najvećih na planeti kao što je „Ocean Race Europe 2025“ održava se u Tivtu i Boki što je i logično imajući u vidu viševjekovnu ovdašnju tradiciju pomorstva i plovidbe na jedra. Drago nam je da ovakav izuzetan događaj ima svoje finale u Tivtu i posebno nam je drago što će on biti značajan ne samo za sportiste i jedriličare, već i sve ljude koji se bave ekologijom, očuvanjem mora i prirode i modernim tehnologijama", kazao je gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Direktor trke „Ocean Race Europe“ Fil Lorens kazao je da to “jedinstvena kombinacija elitnog sporta, snažne potrebe održivog odnosa prema morima i okeanima te borbe protiv zagađenja, i potrebe da se povežu evropski gradovi”.

RW
foto: Ocean Race

“Trka će startovati u avgustu 2025. u Kilu, a finiš je u septembru u Boki. Ovo je prvi put da će se naša trka održati na Jadranskom moru i zaista se tome veoma radujemo", kazao je Lorens.

Direktorica za održivi razvoj u organizaciji “Ocean Race, biologinja mora Lusi Hant je naglasila da joj je veoma drago što će dogodine ovdje dovesti najmodernije jedrilice i takmičare i što će se fokusirati na zdravlje okeana.

“Ovdje ćemo predstaviti i naše programe koji su dobili brojne nagrade, a čiji je cilj zaštita okeana i održivost, promocijom jedrenja i tzv. plave ekonomije. Naše edukativne programe ćemo prevesti na crnogorski jezik i predstaviti ih po crnogorskim školama. Drago nam je što ćemo biti u prilici da u tome sarađujemo sa vašim institucijama na podizanju svijesti u Crnoj Gori o značaju mora i njegove zaštite, odnosno primjeni najnovijih međunarodnih iskustava iz te oblasti i ovdje kod vas, na Jadranu", podvukla je Hant.

Bonus video: