Ograničeno reklamiranje, povećane sve koncesije: Pripremljen nacrt novog zakona o igrama na sreću

Država očekuje da će naredne godine od naknada za igre na sreću prihodovati 45 miliona eura

Reklamiranje ostaje samo TV stanicama tokom prenosa utakmica i portalima specijalizovanim za sportske vijesti

26291 pregleda 17 komentar(a)
Država očekuje da će naredne godine prihodovati 45 miliona eura, Foto: Shutterstock
Država očekuje da će naredne godine prihodovati 45 miliona eura, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija juče je objavilo nacrt novog zakona o igrama na sreću koji će biti na javnoj raspravi do 18. novembra, kojim se ograničava reklamiranje igara na sreću samo na sportske portale i tokom televizijskih prenosa utakmica, značajno se dodatno uvećavaju naknade za priređivače, uvodi više zaštitnih mehanizama za zaštitu maloljetnika i protiv pranja novca, kao i obaveza priređivačima da zaposlene moraju osposobiti za preventivno djelovanje protiv bolesti zavisnosti prema igračima, uvode se strože norme u vezi on-line i video-nadzora priređivača i prostora za igre na sreću...

U pozivu za javnu raspravu navedeno je da će Ministarstvo finansiju u roku od 15 dana nakon završetka javne rasprave napraviti izvještaj sa javne rasprave i konačni predlog zakona, koji će najprije dostaviti Vladi pa Skupštini. U nacrtu nije precizirano kada bi zakon stupio na snagu osim “danom objavljivanja u Službenom listu”, ali kako se očekuje da će nove norme povećati prihode državnog budžeta na 45 miliona eura samo od koncesija na igre na sreću, vjerovatno se očekuje da zakon stupi na snagu od januara sljedeće godine.

Reklamiranje od 23 do 6 sati i tokom utakmica

Štampani mediji neće moći da objavljuju reklame priređivača igara na sreću, osim ako se ne odnose na spoznorstva ili društveno-humanu aktivnost priređivača. TV stanice će moći da reklamiraju priređivače u periodu od 23 do šest časova ujutro, kao i “15 minuta prije, tokom i 15 minuta nakon prenosa sportskog događaja”.

Reklame će moći da objavljuju samo “sportski internet portali koji su u potpunosti namijenjeni objavljivanju sportskih sadržaja”, kao i sajtovi samih priređivača i sportskih organizacija čiji su sponzori.

U nacrtu se navodi da će reklame koje su dozvoljene moći da sadrže oglašavanje brenda i loga priređivače, ali ne i oglašavanje “u smislu promocije bonusa, džek potova, nagrada, besplatnih spinova, drugih pozivanja na igru i sličnih pogodnosti”. Čak i ovakvo oglašavanje moraće da sadrži “upozorenje da: igre na sreću mogu uzrokovati zavisnost i da je licima koja nijesu navršila 18 godina života zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću”.

Nacrtom se zabranjuje i oglašavanje igara na sreću na javnim mjestima, osim postavljanja loga na prostore priređivača. Što znači da neće biti dozvoljeno reklamiranje na bilobordima, osim kao obavještenja o sponzorstvu sportskim organizacijama ili društveno odgovornoj akciji.

Biće državna lutrija, povećane skoro sve koncesije

Nacrtom zakona se ponovo predviđa osnivanje državnog preduzeća za lutrijske igre, ali se ne navode rokovi u kojim bi to trebalo da se desi. Lutrijske igre u Crnoj Gori prestale su da se priređuju krajem 2016. godine kada je privatnoj Lutriji Crne Gore istekla koncesija. Jedino je ovaj vid igara na sreću izuzet iz zabrane reklamiranja, odnosno mediji će moći da reklamiraju samo državnu firmu za lutrijske igre. Ta državna firma plaćaće koncesiju od 100.000 eura godišnje i varijabilnu od 10 odsto na mjesečne razlike u uplatama i isplatama dobitaka.

Za kladionice se fiksni iznos koncesije po kladioničarskom mjestu povećava sa sadašnjih 500 na 1.000 eura mjesečno, dok ostaje isti varijabilni iznos od 10 odsto na razlike između uplata i isplata dobitaka. Uvodi se i jednokratna naknada od 1.000 eura prilikom otvaranja novog kladioničarskog mjesta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za automat klubove se fiksna koncesija povećava sa sadašnjih 50 na 75 eura mjesečno po automatu, dok se varijabilna povećava sa 10 na 15 odsto na razliku u isplatama i uplatama. Uvodi se i jednokratna naknada od 3.000 eura za otvaranje novog automat kluba.

Za priređivanje igara na sreću preko interneta ostaje sadašnja fiksna koncesija od 10.000 eura, dok se varijabilna povećava sa 10 na 15 odsto razlike u uplatama i isplatama.

Kazinima ostaje ista jednokratna naknada za otvaranje od dva miliona eura, kao i godišnji iznos od 100.000 eura i varijabilna od 15 odsto na razliku između uplata i isplata. Uvodi se naknada od tri odsto na uplatu kada igrači igraju jedan protiv drugog, a ne protiv kazina.

Država očekuje 45 miliona

Predlogom budžeta za ovu godinu Vlada očekuje da od koncesija na igre na sreću prihoduje 34 miliona eura, a sada se očekivanje za narednu godinu povećava na 45 miliona eura.

“Shodno predlogu novog Zakona o igrama na sreću, korekcija propisanih naknada dovešće do daljeg uvećanja prihoda. Analizom prihoda po osnovu važećih naknada, kao i planirano povećanje pojedinih naknada odredbama predloženog propisa (varijabilna naknada za priređivanje igara na sreću putem interneta, fiksna naknada po kladionici itd.) projektovano povećanje budžetskih prihoda u odnosu na 2024. godinu iznosiće oko osam miliona eura. Takođe, očekuje se povećanje prihoda kroz povećan opsega evidencije priređivanja (širenje “poreske” baze) na osnovu implementacije novog sistema nadzora. U ovom dijelu nije moguće precizno procijeniti prihode, tj. njihovo uvećanje, imajući u vidu da primjena novog sistema nadzora počinje 1. novembra ove godine. U svakom slučaju, očekuje se smanjenje sive zone priređivanja i dodatno povećanje budžetskih prihoda”, navedeno je u obrazloženju zakona.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Od 1. januara naredne godine, kroz već usvojeni Zakon o porezu na dohodak, počinje oporezivanje dobitaka od igara na sreću većih od 300 eura, od čega država želi da prihoduje dodatnih pet miliona eura.

Uvodi se stroži nadzor uplata i video-snimanje

Svi priređivači prema novom nacrtu moraće biti povezani na novi unaprijeđeni sistem on-line nadzora kod uprave za igre na sreću, ali će morat i da sprovedu video-nadzor ulaza u objekte i cijelu unutrašnjost objekata za priređivanje igara na sreću, kao i da te video-snimke čuvaju najmanje 90 dana.

Novim nacrtom uvode se priređivačima nove obaveze u vezi sa preciznijom registracijom igrača i evidencije uplata i isplata.

“Uplate na evidencioni račun kod priređivača igara na sreću radi učešća u igrama na sreću putem interneta vrši se putem platne kartice ili drugog platnog instrumenta izdatog od strane kreditne institucije, prenosom novčanih sredstava sa transakcionog računa učesnika na račun priređivača, mobilnim odnosno internet plaćanjem izvršenim od strane kreditne institucije ili u objektu u kojem se priređuju igre na sreću u skladu sa ovim zakonom. Uplata iz stava 1 ovog člana mora biti iskorišćena za učešće u igrama na sreću putem interneta, i ista ne može biti isplaćena ako nije dio dobitka”, navedeno je u Nacrtu zakona.

U automat klubovima i kazinima igrači će sa ličnim podacima biti registrovani pilikom ulaska, dok će posebno biti evidentirane sve njihove uplate i isplate.

Nakon što zakon stupi na snagu, priređivači će morati da svoj rad prilagode novom zakonu o roku od 180 dana, o svom trošku, ili će izgubiti koncesiju. Navedeno je da će se svi zahtjevi i postupci po sadašnjem zakonu, okončati po novom zakonu.

Zaposleni u kladionicama mogu igraču zabraniti da igra “ako ugrožava svoju egzistenciju”

U nacrtu se navodi da su priređivači dužni da na najefikasniji način sprovode zabranu učestvovanja maloljetnih lica i prevenciju bolesti zavisnosti, o svom trošku.

“Priređivač je odgovoran za sprovođenje, obuku i unapređenje standarda zaštite igrača. Lica koja su zaposlena kod priređivača, a koja imaju direktan kontakt sa igračima prije početka obavljanja poslova moraju da budu osposobljena za preventivno djelovanje protiv bolesti zavisnosti prema igračima”, navedeno je u Nacrtu zakona bez preciziranja na koji način će se to osposobljavanje sprovoditi.

Priređivači će biti dužni da igračima učini dostupnim informacije gdje se može dobiti pomoć u slučaju nastanka problema povezanih sa prekomjernim igranjem, da unutar svog objekta istakne poster veličine 100 x 80 centimetara na kojem se nalazi odgovarajući tekst o prevenciji bolesti zavisnosti, kao i kontakt podaci ustanove koju je ministarstvo nadležno za poslove zdravlja sertifikovalo za liječenje bolesti zavisnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Navedeno je da priređivač u slučaju kada njegovi zaposleni posumnjaju na zavisnost, igraču može zabraniti učešće.

“Učestvovanje u igri na sreću priređivač može privremeno zabraniti ili ograničiti licima ako postoji osnovana sumnja da učestalost i intenzitet njihovog učestvovanja u igri dovode u opasnost njihovu egzistenciju, ili ako to zatraže ustanove za socijalnu i dječiju zaštitu u slučajevima kada igrač zbog igranja nanosi štetu sebi ili porodici”, navedeno je u nacrtu, ali ne i kako zaposleni i priređivač mogu utvrditi da igrač tim uplatama ugrožava svoju egzistenciju.

Geodeti će mjeriti udaljenost do škola od 170 metara prave linije

Nacrt predviđa i da udaljenost objekata u kojima se priređuju igre na sreću od osnovnih i srednjih škola ne može biti manja od 170 metara vazdušne linije.

U sadašnjem zakonu piše samo da ta udaljenost ne može biti manja od 250 metara, pa se u praksi mjerila dužina pješačkog rastojanja. Sada 170 metara vazdušne prave linije, može biti i veća od 250 metara pješačkog rastojanja.

“Udaljenost iz stava 1 ovog člana predstavlja putanju vazdušne linije od najbliže tačke ustanove (zgrade) iz stava 1 ovog člana do najbližeg ulaza u objekat u kome se priređuju lutrijske igre na sreću i posebne igre na sreću. Elaborat o ispunjenosti uslova iz stava 1 ovog člana sačinjava i ovjerava licencirana geodetska organizacija koju angažuje priređivač. Prilikom izdavanja odobrenja, nadležni organ uprave može da naloži vještačenje o ispunjenosti uslova iz stava 1 ovog člana”, navedeno je u nacrtu ovog zakona.

Bonus video: