Marković: Crna Gora je bezbjednosno stabilna država

Sigurnost građanina i države, kaže on, de facto zavisi od vremena i njemu pripadajućih trendova. “Upravo zbog toga, naše službe analiziraju uzroke, predviđaju moguće posljedice, donose strategije i razrađuju taktike suprotstavljanja svim bezbjednosnim izazovima
11 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2015. 11:30h

Crna Gora je bezbjednosno stabilna država, iako se ponekad čini da su kriminalni faktori ojačali do mjere da predstavljaju težak izazov institucijama u zaštiti ljudskih prava, javnog poretka i sigurnosti građana, ocijenio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

On je u razgovoru za “Dokument” kazao da crnogorski građani nemaju razloga za ozbiljniju zabrinutost zbog odlaska određenog broja naših državljana na strana ratišta, ali da svi relevanti akteri u društvu treba da se uključe u rješavanje ovog problema.

Govoreći o reformama u sektoru bezbjednosti, Marković je kazao da se konstantno jačanje institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti prikazuje kako kroz rezultate u Crnoj Gori, tako i doprinosom crnogorskih službi na regionalnom i širem planu.

“Sigurnost građanina je mjera snage svake države. Zaštita njegovih dobara i njegove imovine, ambijenta za razvoj ekonomije i boljeg kvaliteta života je prioritet rada institucija, i to ne samo onih koje neposredno imaju nadležnosti u pomenutom kontekstu”, kazao je Marković.

Sigurnost građanina i države, kaže on, de facto zavisi od vremena i njemu pripadajućih trendova. “Upravo zbog toga, naše službe analiziraju uzroke, predviđaju moguće posljedice, donose strategije i razrađuju taktike suprotstavljanja svim bezbjednosnim izazovima.

“To se odnosi kako na unutrašnji, tako i na vanjski okvir, imajući u vidu da organizovani kriminal ne poznaje granice. U tom smislu, poručujem da niko nije van domašaja države”, kaže Marković.

Na pitanje da li postoje razlozi za zabrinutost zbog odlaska određenog broja crnogorskih državljana na strana ratišta, Marković je kazao da razloga za ozbiljniju zabrinutost nema, ali da postoji obaveza da se sve relevantne adrese društva uključe u rješavanje ovog problema.

“Prijetnja od radikalizacije ni u kom slučaju ne može se mjeriti kvantitativno, sa aspekta broja ‘stranih’ boraca iz jedne zemlje, već kvalitativno kroz opasnost koju može predstavljati čak i jedan radikalizovani pojedinac u našem društvu”, objašnjava Marković.

Prema njegovoj ocjeni, važno je da se situacija pažljivo analizira i da su lica koja predstavljaju prijetnju u tom smislu pod kontinuiranim nadzorom resornih institucija i službi.

Poseban aspekt borbe protiv radikalizma, smatra Marković, treba da bude prevencija ove patogene pojave, što nije lak zadatak.

„Potrebna je saradnja sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, ali i ostalim društvenim subjektima na prepoznavanju i otklanjanju uzroka radikalizacije, čiji su strani borci i teroristi –posljedica”, kazao je Marković.

Poptredsjednik Vlade se osvrnuo i, kako se navodi, na česte spekulacije i nepreciznosti koje su pratile intenziviranje javnog dijaloga o NATO-u, a koje se odnose na navodno neprijateljstvo Crne Gore prema Ruskoj Federaciji.

“Niti jedna odgovorna politika, niti jedna vlada koja crpi legitimitet iz volje naroda ne može prihvatiti neprijateljstvo sa tom državom kao svoje političko opredjeljenje”, kazao je Marković.

Ali, pojašnjava on, Crna Gora danas mora biti i mudra i opredijeljena, a njena spoljna politika usklađena i usmjerena prema bržem ostvarivanju njenih najvažnijih interesa, a ne protiv tuđih interesa.

Bonus video: