Demokrate: Imamo plan kako da oporavimo crnogorska sela

Dodaje se da su se pljevaljske Demokrate, na čelu sa predsjednikom Bečićem, složili sa domaćinima da bi ulaganje u poljoprivredu i iskorištavanje svakog pedlja obradive zemlje, ne samo razvilo ovaj kraj, nego i pomoglo u razvoju cijele Crne Gore, a razvijena poljoprivreda bi bila pogonsko gorivo za brži put Crne Gore ka EU
5 komentar(a)
Demokrate Pljevlja, Foto: Demokrate
Demokrate Pljevlja, Foto: Demokrate
Ažurirano: 26.08.2017. 12:41h

Pljevaljske Demokrate, na čelu sa predsjednikom Partije Aleksom Bečićem i generalnim sekretarom Borisom Bogdanovićem, privode kraju obilzak svakog domaćinstva u Pljevljima, saopšteno je iz ove partije.

"Оpština Pljevlja je teritorijalno treća po veličini u Crnoj Gori, nakon Podgorice i Nikšića, među prvima je po prirodnim bogatstvima, ali i među posljednjim po razvijenosti. Tokom obilaska pljevaljskih sela, naše rukovodstvo je naišlo na ogromna prostranstva neiskorištenog zemljišta, koje je idealno za razvoj poljoprivrede, ne samo na nivou opštine Pljevlja, već i na nivou cijele države, koja bi od toga mogla da ima veliki benefit, a ljudi iz Pljavalja siguran posao. Međutim, nezainteresovanošću vlasti, kako lokalne, tako i državne, ovakva mjesta su pusta i napuštena, a to malo, uglavnom staračkih domaćinstava, obrađuju onoliko zemljišta koliko im je dovoljno da mogu da prežive, jer od niskih primanja koja imaju ne mogu ni toliko", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se pljevaljske Demokrate, na čelu sa predsjednikom Bečićem, složili sa domaćinima da bi ulaganje u poljoprivredu i iskorištavanje svakog pedlja obradive zemlje, ne samo razvilo ovaj kraj, nego i pomoglo u razvoju cijele Crne Gore, a razvijena poljoprivreda bi bila pogonsko gorivo za brži put Crne Gore ka EU.

"Za ozbiljne domaće poljoprivrednike je prije svega bitno da se zaustavi uvoznički lobi, koji bukvalno obezvređuje njihov znoj i muku. Ono što je, takođe, jedan od ključnih problema kod sela u ovoj opštini jesu loši putevi, koji su i dan danas većinom makadamski, a bez dobrih puteva ništa od pomenutog nije moguće ostvariti, jer su upravo putevi preduslov za svaki razvoj, naročito malim državama kao što je Crne Gora, gdje uz dobru infrastrukturu za 2, 3 sata stignete sa jednog na drugi kraj države. Zato, Demokrate imaju plan kako da u najkraćem periodu oporave crnogorska sela, koja bi nakon oporavka krenula u progresivni razvitak. Naime, ono što je ključno jeste da koristimo sopstvene resurse kako bi ostvarili cilj, a imamo ih na pretek. Jer, uz razvitak poljoprivrede i povećanjem poljoprivredne proizvodnje, ova mejsta postala bi podložna seoskom turizmu, pa bi ove dvije grane uzajamno funkcionisale i Pljevljima, ali i cijeloj Crnoj Gori, donosile uspjeh iz sezone u sezonu. Zbog ovakvih ideja i vizija Demokrate i imaju podršku od preko 30%, koja će, sve su prilike, samo rasti", navodi se u saoštenju.

Bonus video: