Bagvic: Napredak Crne Gore u integracijama impresivan

Spajić razgovarao sa regionalnim direktorom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju, ocijenjeno da je momenat u integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

2998 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Čupić
Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Čupić

Način na koji Crna Gora posljednjih mjeseci napreduje u evropskim integracijama je impresivan, kazao je regionalni direktor Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Daniel Bagvic, u razgovoru sa premijerom Milojkom Spajićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je ocijenjeno da je momenat u integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila.

Bagvic je, navodeći da je GIZ dugo u Crnoj Gori, kazao da sarađuju sa brojnim institucijama i da su imali uspješne razne projekte.

“Način na koji Crna Gora napreduje u integracijama u Evropsku uniju (EU) posljednjih mjeseci je zaista impresivan", ocijenio je Bagvic.

Napredak Crne Gore, kako je dodao, ima regionalnu važnost, jer i ostale države prate taj proces.

Prema njegovim riječima, ovo je bitan momenat.

“Želimo da vam budemo podrška na tom putu“, istakao je Bagvic.

Kako je saopšteno iz Vlade, Spajić je kazao da je kontinuirana ekspertska podrška ključ unapređenja administracije.

„Upoznavanje sa standardima, po kojima se radi u najrazvijenijim zemljama, uz stalnu saradnju sa ekspertima, mogli bi biti od velike koristi zaposlenima u javnom sektoru“, rekao je Spajić.

U saopštenju Vlade se navodi da je, pored EU integracija, na sastanku bilo riječi i o važnosti razvoja energetike u cilju diversifikovanja ekonomije, kao i saradnji na polju zaštite životne sredine i zelene tranzicije.

“Istaknuta je mogućnost dodatnog zajedničkog rada u oblasti digitalne transformacije, ali i priključivanja jedinstvenom evropskom tržištu i pripremanju crnogorske ekonomije za isti”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sastanku je prisustvovao njemački ambasador Peter Felten.

Bonus video: