Do ponedeljka da dostave predloge za članove radne grupe koja će raditi na Zakonu o finansiranju političkih subjekata

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu zasjedao nakon dva i po mjeseca. Rakočević je istakao da Odbor ne može licitirati kojim će se zakonima baviti, već da ih je Odluka o osnivanju Odbora odredila, ali da on pokušava da proširi djelokrug rada samog Odbora

7790 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 20.06.2024. 12:08h

Kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić (PES) rekao je da je bitno donijeti početni akt u sklopu kog će definisati "političku motivaciju zašto učestvuju u radu odbora", kao i da se osvrnu na pređašnje stanje, a da se na taj način "obavežu da nema nazad".

On je to kazao na današnjoj sjednici Odbora na kojoj se raspravlja o tri tačke dnevnog reda - o mapi puta Odbora, planu dinamike rada, kao i o tekućim pitanjima.

Ova sjednica održava se dva i po mjeseca nakon poslednje, jer je opozicija blokirala rad Odbora nakon što je Vlada donijela odluku o prinudnoj upravi u Šavniku.

Glasovima većine prve dvije tačke su objedinjene.

Kopredsjedavajući Nikola Rakočević (DPS) je istakao da je, iako Odbor nije održavao sjednice, dao doprinos dobijanju pozitivnog IBAR-a.

On je predložio da fokus rada odbora do 31. jula bude Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i dodao da je za potrebe toga formirati radnu grupu koja bi intenzivno radila na draft verziji usaglašavanja postojećeg zakona sa preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i EK.

Prema njegovim riječima, u radnu grupu bi sve partije nominovale članove, a njen rad bi bio zatvoren za javnost. Sa druge strane, dodaje on, sa kolegama iz nevladinog sektora bi se organizovale javne rasprave o zakonskim rješenjima.

Rakočević je istakao da je potrebno da Odbor radi na zakonu o predsjedniku i medijskim zakonima u onim djelovima koji se tiču izborne reforme.

Predstavnik nevladinog sektora Dragan Koprivica (CDT) je ukazao da ne treba donositi vremenske rokove, jer smatra da će se oni probiti u skoro svim situacijama.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić je ukazao na nedostatak kvoruma koji se dogodio na plenarnoj sjednici i dodao da se on može preliti i na taj odbor.

"Iz kog razloga na Administrativnom odboru, od konstitusanja ovog saziva Skupštine, nije usvojen novi sastav Državne izborne komisije (DIK)", pitao je on i dodao da u DIK-u i dalje postoje predstavnici partija koje nisu parlamentarne u ovom sazivu.

Anđušić je istakao i da se na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu bi trebalo razgovarati i o zakonskim izmjenama koje se tiču dvojnog državljanstva.

Boris Pejović (PES) je kazao da će se on i njegova partija zalagati da se pitanje novog saziva DIK-a pokrene na sljedećoj sjednici Administrativnog odbora.

Poslanik Nikola Rovčanin iz Demorkata je predložio da u roku od pet dana svi poslanički klubovi predlože članove radnih grupa koje bi se bavile zakonskim rješenjima, a Ana Novaković Đurović (GP URA) je istakla da ovo treba zatražiti na sljedećoj sjednici, a danas treba usvojiti mapu puta.

Politikološkinja Nikoleta Đukanović je kazala da se Treća sjednica nikad nije završena.

Rakočević je istakao da Odbor ne može licitirati kojim će se zakonima baviti, već da ih je Odluka o osnivanju Odbora odredila, ali da on pokušava da proširi djelokrug rada samog Odbora.

"Ja ne bih mapu puta ne bih ograničavao datumom jer je Odlukom o osnivanju ograničeno trajanje ovog Odbora do kraja godine", kazao je poslanik DPS i dodao da će, nakon pauze, saopštiti da li se danas može kazati saziv radnih grupa.

Nakon pauze, Rakočević je istakao da se odboru predlažu tri predloga zaključaka. Prvi je da članovi Odbora prema plenumu Skupštine pošalju predlog produžetka rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Drugi zaključak je da se na današnjoj sjednici formira radna grupa za izradu Zakona o finansiranju političkih subjekata i predizbornih kampanja koja će se sastojati od članova svih partija prisutnih u odboru, kao i članova iz nevladinog sektora i akademske zajednice. Treći zaključak je da članovi odbora predlože strukturu i sastav preostalih radnih grupa, akoje će usvojiti na sljedećoj sjednici.

Sva tri zaključka su usvojena jednoglasno, a svi članovi odbora moraju do ponedeljka dostaviti predloge predstavnika za radnu grupu koja će se baviti Zakonom o finansiranju političkih subjekata i predizbornih kampanja.

Bonus video: