Orderize je najbolji primjer za put od inovativnog razmišljanja do uspješnog biznisa

Konobar u vašem telefonu

1812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Orderize
Foto: Orderize

Orderize je moderna platforma koja transformiše način na koji hoteli i restorani pružaju uslugu. Omogućava gostima da samostalno naručuju u objektu, bez čekanja osoblja, unapređujući ne samo njihovo iskustvo, već i efikasnost poslovanja

U doba vještačke inteligencije sva su čuda moguća, pa i da nervozni što čekate konobara osmislite inovaciju koja će i ugostiteljima i gostima skratiti muke. Tako je, otprilike, krenula priča o uspjehu kompanije Orderize u Crnoj Gori.

Orderize je moderna platforma koja transformiše način na koji hoteli i restorani pružaju uslugu. Omogućava gostima da samostalno naručuju u objektu, bez čekanja osoblja, unapređujući ne samo njihovo iskustvo, već i efikasnost poslovanja. Sa nekoliko dodira ekrana telefona koji svi mi nosimo u džepu, narudžbe su poslate direktno u restoranski i hotelski softver, kuhinju ili bar, obezbjeđujući neviđenu brzinu i preciznost. Kako Orderize funkcioniše možete pogledati ovdje.

„U svijetu ubrzanog tempa života, Orderize predstavlja proboj u ugostiteljstvu, pružajući rješenje koje ne samo što prati korak sa savremenim zahtjevima, već ih i prevazilazi. Orderize rješava izazove s kojima se hoteli i restorani suočavaju, uključujući probleme sa nedostatkom osoblja. Povećava prihode omogućavajući brže i efikasnije pružanje usluga, dok istovremeno poboljšava radne uslove. Orderize nije samo platforma – to je vizija. U budućnosti, očekujte dodatne inovacije koje će redefinisati standarde u ugostiteljstvu. Spremite se za jedan uzbudljiv period u ugostiteljskoj industriji, uz Orderize – ključnog igrača“, objašnjava Biljana Čorlija, suvlasnica kompanije „Orderize“

Zašto ste se baš odlučili za Crnu Goru?

Decenijama već provodimo dosta vremena u Crnoj Gori, gdje smo pronašli ne samo odmor već i inspiraciju za stvaranje ovog proizvoda. Naši prijatelji i poznanici u ugostiteljskoj industriji su nam se požalili na izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kao i na to da postoji manjak radne snage u cijelom regionu, posebno u toku turističke sezone. Bili smo voljni da pomognemo i ponudimo preduzetničku podršku u implementaciji savremenih tehnologija u cilju poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Uzbudljivo je biti dio inicijative koja ne samo da donosi inovativan proizvod na tržište, već ima i duboko ukorijenjenu rodoljubnu dimenziju. Naša posvećenost proizlazi iz duboko usađenih korijena sa ovih prostora, gdje smo odrasli. Sa višedecenijskim iskustvom u inostranstvu, donosimo globalnu perspektivu koja obogaćuje pristup poslovanju.

Kroz lansiranje ovog proizvoda, ne samo što gradimo uspješan poslovni entitet, već i unapređujemo ovu privrednu granu i pospješujemo domaću ekonomiju.

Kroz svaku inovaciju, svaki novi korak, mi gradimo temelje za dugoročni uspjeh koji će, s jedne strane, donijeti prosperitet našoj kompaniji, a s druge strane, podržati domaću industriju i doprinijeti razvoju regionalnog područja.

Orderize
foto: Orderize

Dobili ste grant od Fonda za inovacije, ali već imate i prve klijente. Kako ste zadovoljni razvojem vašeg start up-a?

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom ističemo da smo jedan od projekata koje je podržao Fond za inovacije. Ova podrška ne samo da nam govori da smo na pravom putu, već je i snažan podsticaj za dalje inovacije i razvoj naše platforme.

Fond za inovacije nije samo pružio finansijsku podršku, već je otvorio vrata važnim resursima. Uz podršku mentora sa kojima smo radili, došli smo do bitnih informacija kao i uspostavili važne kontakte. Zahvaljujući mentorima uspostavili smo veoma bitno strateško partnerstvo sa kompanijom BiteBell čime smo olakšali mogućnost širenja našeg poslovanja u regionu.

Osim toga, u Crnoj Gori imamo saradnju Fakultetom za Internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstrvu – HEC i kompanijom Bencom koji nam pomažu svojom ekspertizom, kao i temeljnim poznavanjem tržišta i same industrije.

U principu, razvoj Orderize-a se odvija prema planu, a kao i svaki start-up voljeli bismo da se stvari odvijaju brže. Radujemo se budućim klijentima, partnerstvima i izazovima koje ćemo zajedno prevazići. Veoma smo zahvalni Fondu za inovacije Crne Gore na podršci i pružanju prilike da ostvarimo svoje ciljeve.

Živite i radite i u Švedskoj. Koje su ključne razlike u poslovnom ambijentu tamo i kod nas? Koje su tri najvažnije stvari koje biste promijenili u Crnoj Gori kada je u pitanju poslovna klima?

Kada uporedimo poslovnu klimu između Švedske i Crne Gore, jasno se ocrtavaju razlike u pristupima, infrastrukturi i regulativama koje utiču na poslovanje.

Švedska, kao razvijena i inovativna ekonomija, karakteriše se visokim stepenom transparentnosti, predvidivosti i podrške za preduzetništvo. Poslovna kultura u Švedskoj teži inkluzivnosti, gdje su otvorena komunikacija i ravnoteža između radnog i privatnog života od suštinskog značaja. Pored toga, visok nivo digitalizacije olakšava poslovanje, dok stabilan pravni okvir i jasne regulative pružaju sigurnost investitorima.

Sa druge strane, Crna Gora, iako bilježi ekonomski rast, suočava se s izazovima vezanim za administrativnu složenost, birokratiju i povremeno nedostatak transparentnosti. Poslovna klima u Crnoj Gori može biti podložna fluktuacijama, a preduzeća se često suočavaju s izazovima u vezi s administrativnim procedurama, pristupom finansijama i neujednačenom primjenom zakona.

U cilju poboljšanja poslovne klime u Crnoj Gori, važno je fokusirati se na digitalizaciju administrativnih procesa, unapređenje zakonodavnog okvira i podršku preduzetništvu. Uvođenje efikasnih i transparentnih praksi, zajedno s promovisanjem inovacija i ulaganjem u infrastrukturu, može značajno doprinijeti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja. Osim toga, izgradnja pouzdanog i predvidivog pravnog okvira ključna je za privlačenje stranih investicija i podsticanje rasta privrede.

U vašem timu su, između ostalih, Danilo Čorlija i Biljana Ratković Čorlija. Kako su, zapravo, Biljana i Danilo dospjeli u Švedsku?

Biljana se početkom devedesetih godina kao šesnaestogodišnjakinja, zajedno sa roditeljima, zbog rata preselila iz Hrvatske u Švedsku. To je doista bilo emotivno složeno iskustvo koje je sa sobom nosilo mnoštvo izazova i promjena. Pregršt osjećanja, gubitka doma, sigurnosti, bliskih ljudi pa i na neki način gubitak identiteta. Danas shvata da je taj period nju ojačao i naoružao snalažljivošću, hrabrošću i mogućnosti prilagođavanja.

Dvijehiljadite godine, u periodu kada se internet tek počeo afirmisati kao sredstvo komunikacije, imala je priliku da upozna Danila preko onlajn platforme. U tom vremenu, virtuelne veze nisu bile uobičajene kao danas, a povezanost između ekrana odvijala se uz strpljenje, pažljivost i jedinstvenu dinamiku koja je oblikovala njihov odnos.

Nakon nekoliko mjeseci onlajn interakcije, odlučili su se susresti u stvarnom životu, u Beogradu. Taj prvi susret bio je sve osim običnog, predstavljajući prelazak iz virtualnog u stvarni svijet, a ushićenje koje su osjetili popločalo je put zajedničke budućnosti.

Odluka o počinjanju zajedničkog života bila je odraz hrabrosti i uzajamnog povjerenja. Danilo se relocirao 2001. godine, napuštajući Beograd. Od tada, zajedno grade, rade i uživaju u svim izazovima i radostima života. Ljubavna priča, rođena iz izbjegličke prošlosti i virtuelne povezanosti, svjedoči o snazi ljudske volje da prevaziđe nedaće i pronađe sreću izvan okvira koje život nametne.

Nedavno ste oboje upisali fakultet iako ste na pragu pedesetih. Krenuli ste i sa start up-om koji se tumači kao model poslovanja za mlade. Kako ste uspjeli da vam godine ne budu barijera već podstrek za napredovanje?

Želja za kontinuiranim učenjem i ličnim razvojem je uvijek bila naš pokretač. Uvijek smo se usavršavali u našim domenima poslovanja. Cilj akademskog obrazovanja u sferi Business Management-a je da fragmentirano znanje u toj oblasti, stečeno kroz godine iskustva, strukturišemo i dignemo na novi nivo, da nam omogući da situacije posmatramo iz neke druge perspektive, kao i da nam da alate da se bolje i efikasnije nosimo sa mnogim aspektima kako privatnog, tako poslovnog života.

Mi ne definišemo startap kao model poslovanja za mlade. Startap je filozofija. Startap je rješavanje nekog problema i kreiranje održivog i modela poslovanja u tom rješenju. Pokretanje ovog startap-a u je vođeno vizijom da iskustvo stečeno godinama poslovanja u inostranstvu primijenimo na konkretno rješavanje problema jedne industrije.

Na naše godine gledamo više na kao prednost nego kao na barijeru. Vjerujemo da su stečeno znanje, iskustvo, mreža kontakata, sposobnost analize i donošenja odluka veoma bitni faktori uspjeha.

I ne radi se samo o ličnom ostvarenju, već i o pružanju inspiracije drugima. Novi izazovi, bez obzira na godine, predstavljaju ključ za lični i profesionalni rast.

Orderize tim

Osnovu Orderize tima čine Danilo Čorlija, Biljana Ratković Čorlija i Miloš Lukić.

Danilo je stručnjak sa preko dvije decenije iskustva u oblasti informacionih tehnologija i tehnologije uopšte. Istakao se kao iskusan profesionalac sposoban da efikasno upravlja i vodi kompleksne infrastrukturne i razvojne projekte. Njegova ekspertiza obuhvata sve faze projektnog ciklusa, počevši od konceptualizacije do uspješne implementacije. Pored toga, Danilo je stekao reputaciju kao stručnjak u međunarodnom okruženju radeći sa projektnim timovima iz cijelog svijeta. Njegova stručnost se ne ograničava samo na tehnički domen, već obuhvata i vještine organizacije, komunikacije i strategijskog planiranja.

Biljana je stručnjak sa višedecenijskim iskustvom u oblasti administracije, edukacije i menadžmenta. Uloga administrativnog direktora u njenom radnom iskustvu nije samo zanimanje, već poziv koji je u potpunosti osnažila svojim stručnim pristupom. Biljana je stekla dragocjeno iskustvo u efikasnom upravljanju administrativnim procesima, postavljajući visoke standarde efikasnosti i organizacije. Njeno iskustvo u vođenju projekata je od suštinskog značaja za postizanje ciljeva u dinamičnom globalnom okruženju. Njeno strateško razmišljanje i vještine komunikacije doprinose njenom statusu ne samo kao lidera u svojoj oblasti, već i kao nekoga ko inspiriše timove ka postizanju vrhunskih rezultata.

Miloš je veteran u tehnološkoj industriji sa izuzetnim talentom za razvoj novih proizvoda. Njegova stručnost obuhvata područja tehnologije, skaliranja proizvoda i marketinga. Sa istančanim osjećajem za inovacije, Miloš je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju i skaliranju više uspješnih proizvoda, koristeći svoju tehničku vještinu i stratešku oštroumnost kako bi podstakao rast i uticaj na tržištu. Stekao je ugled kao neko ko je sposoban da prepozna prilike za inovacije i implementira ih sa izuzetnom efikasnošću.