Uspješno završen projekat „Synergy”

Evropski projekat saradnje pod nazivom Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu dobio pohvale iz EU

1799 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Evropski projekat saradnje pod nazivom “Synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans” (Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu), iniciran od strane KotorArta i podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, uspješno je završen uz pohvale iz Evropske unije, saopštili su iz KotorArta.

“Realizacija projekta pokazuje značajan uticaj na kulturni i kreativni sektor, otvarajući put za dugoročnu saradnju i međusobno obogaćivanje između Zapadnog Balkana i EU - zaključeno je u zvaničnoj evaluaciji Evropske unije, uz napomenu i da je realizacija projekta efikasno ispunila postavljene ciljeve”, poručuje se u saopštenju.

“KotorArt je prva organizacija iz Crne Gore koja je postala nosilac velikog međunarodnog projekta podržanog kroz EU program Kreativna Evropa, a koji je okupio neke od najvećih umjetničkih festivala u regionu, kao što su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova”, ističe se u dopisu.

Evaluacija saradnje među partnerima je, ističu iz organizacije, pokazala kratkoročne, srednjoročne i dugoročne efekte projekta, naglašavajući njegove značajne doprinose kulturnom pejzažu Zapadnog Balkana i njegovu integraciju u širi evropski kulturni prostor.

Kako ističu iz KotorArta, tokom 3 godine trajanja, projekat je okupio 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovao 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore, kao i poručio 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona i Evrope. Kao veliko finale projekta, održana je festivalska turneja koja je kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstavila širom Zapadnog Balkana.

“Posebno nam je drago što su eksperti iz EU prepoznali značaj projekta ‘Synergy’, naglašavajući da je fokus projekta na jačanju kapaciteta, razmjeni znanja i saradnji, doveo do značajnih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih efekata, uključujući jačanje mreža, obogaćen kulturni sadržaj i povećanu vidljivost klasične muzike na Zapadnom Balkanu i Evropi”, istakli su iz PR službe KotorArta.

Bonus video: