Održano pjesničko veče Tanje Bakić

Osim poezije, Bakić se osvrnula na širi spektar svojih interesovanja, uključujući značajne ličnosti pop kulture

2245 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: MSUCG
Tanja Bakić, Foto: MSUCG

U Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu, održano je pjesničko veče crnogorske pjesnikinje Tanje Bakić, koja je s publikom podijelila bogato iskustvo svog stvaralaštva, posjete svjetskim književnim festivalima i najavu novih poetskih zbirki, ističu iz MSUCG-a.

“Bakić je govorila o inspirativnim momentima sa različitih festivala, posebno ističući svoje učešće na festivalu na Malti 2022. godine. Kao jedina predstavnica Crne Gore, Bakić je zaintrigirala publiku svojim kratkim pjesmama, koje su prevedene na mnoge jezike”, stoji u saopštenju tim povodom.

“Predstavljanje svoje poezije na Malti, u formatu kratkih pjesama, bilo je izazov i predivno iskustvo. Publika je tražila konciznost, a to je donijelo novu dimenziju mojoj umjetnosti”, istakla je Bakić, čiji je rad, naročito pjesma “Posljednja virdžina” bio ključan za poziv na taj prestižni festival.

Osim poezije, Bakić se osvrnula na širi spektar svojih interesovanja, uključujući značajne ličnosti pop kulture iz perioda 50-ih do 80-ih godina. Govorila je o ikonama kao što su Endi Vorhol i Ričard Hamilton, te rok muzičaru Džimiju Hendriksu i neprolaznoj muzici grupe Rolling Stones, koja je svojom pojavom u 1960-im godinama oblikovala muzičku scenu i društvenu stvarnost.

“Rolling Stones su simbol vremena kada je Engleska prolazila kroz značajne promjene. Njihova muzika pomogla je društvu da lakše prihvati novu realnost”, rekla je Bakić, koja je istakla i da uskoro planira da objavi novu zbirku poezije.

Bonus video: