Kosor: Nisam znala za crni fond HDZ

Tokom svjedočenja Kosorova nije nijednom pogledala u svog prethodnika na mjestu premijera i predsjedika HDZ-a
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 12:22h

Bivša premijerka i donedavna predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izjavila je u nastavku suđenja svom prethodniku Ivi Sanaderu za korupciju, da nije znala za postojanje crnog stranačkog fonda i da HDZ nije imao razloga za ilegalnim prikupljanjem novca.

"Bilo kakvog razloga za finansiranje osim iz legalnih izvora nije bilo", rekla je Kosorova na Županijskom sudu u Zagrebu i dodala da je stranka dobijala dovoljno novca iz budžeta, kao i od članarina i legalnih donacija.

Tokom svjedočenja Kosorova nije nijednom pogledala u svog prethodnika na mjestu premijera i predsjedika HDZ-a.

Ivo Sanader rekao je u izjavi novinarima da je zadovoljan svjedočenjem svoje nasljednice, te da je ono za njega bilo očekivano, jer je istinito

Ona je potvrdila da je bivši blagajnik Mladen Barišić, koji je takođe jedan od optuženih u ovom slučaju, uoči Sanaderovog iznenadnog odlaska s vlasti sredinom 2009. u HDZ donio dva miliona kuna (266.000 eura) i 300.000 eura za koje je rekao da su dobiveni iz donacija.

Pošto nije imala razloga da sumnja u porijeklo novca, Kosor je rekla da je novac spremljen u stranačku blagajnu, ali da nije uknjižen u stranačkim poslovnim knjigama. Tek po izbijanju afere Fimi-medija posumnjala je u njegovo poreklo, pa je novac je predat tužilaštvu, ispričala je ona.

"S današnjom pameću i saznanjima ustrajala bih da se taj novac vrati donatorima ili uplati u državni budžet", rekla je bivša premijerka koja je na toj funkciji naslijedila Sanadera.

U slučaju Fimi-medija krivicu su priznali bivši rizničara HDZ-a, bivša blagajnica HDZ-a i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija"

Zanimljivo je da je bivša premijerka opovrgnula tvrdnje optuženog Mladena Barišića, koji je priznao krivicu, da joj je Sanader odlazeći s funkcija rekao da se izbori ne dobijaju legalnim novcem, već novcem dobijenim "ispod stola".

Prema njenim riječima, Sanader joj je na dan odlaska rekao da postoji rizničar stranke koji se bavi finansijama, ali da se ne sjeća da joj je govorio o "finansiranju ispod stola".

"Mislim da to nije bilo tako. Znajući sebe, pitala bih šta to znači", istakla je ona.

Ivo Sanader rekao je u izjavi novinarima da je zadovoljan svjedočenjem svoje nasljednice, te da je ono za njega bilo očekivano, jer je istinito.

"Mislim da je danas u mnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivicu na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći", zaključio je on.

Njegov advokat Čedo Prodanović smatra da je Kosorova potvrdila da se predsjednik stranke, koji je ujedno bio i premijer, nije imao vremena da se bavi funkcionisanjem stranke, već da su za to bili zaduženi drugi.

U slučaju Fimi-medija krivicu su priznali bivši rizničara HDZ-a i šef carine Mladen Barišić, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavosević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija", po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac.

Lončar-Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Bivši premijer tereti se u još nekoliko slučajeva za korupciju.

Galerija

Bonus video: