Kongres SAD: Rusija da povuče vojsku

Istovremeno američki Senat je pozvao Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da preispita svoju odluku o održavanju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018 u Rusiji
4 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 08:54h

Kongres SAD zatražio je od Rusije da odmah povuče svoje vojsku sa ukrajinske teritorije i pozvao predsjednika Baraka Obamu da uvede ekonomske sankcije Moskvi.

Senat je sinoć izrazio svoju podršku Ukrajini, donošenjem oštre, ali neobavezujuće rezolucije uz korišćenje "teških riječi" protiv Rusije i poziv na uvođenje ekonomskih sankcija i suspendovanja Moskve iz Grupe osam, prenijela je agencija AFP.

Cilj jednoglasno donijete rezolucije je "primoravanje ruskog predsjednika Vladimira Putina da ukloni oružane snage sa ukrajinske teritorije i vrati tu teritoriju na punu, suverenu kontrolu Ukrajini".

Istovremeno američki Senat je pozvao Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da preispita svoju odluku o održavanju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018 u Rusiji.

I Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ono što je predsjednik Džon Bohner nazvao "ruski neprijateljski čin agresije".

"Vladimir Putin je sebi dao luksuz i (preduzme) prijetnju po stabilnost u regionu i mora da odgovara", rekao je Bohner.

AFP navodi da će predlog koji bi bio obavezujući, danas naći pred "moćnim" Komitetom za spoljne odnose američkog Senata, a s ciljem pomaganja Ukrajini i kažnjavanja Rusije.

Obama će danas biti domaćin novom ukrajinskom premijeru u Bijeloj kući kao, "gest usmjeren na cementiranje vjernosti Zapada mladoj ukrajinskoj vladi", navodi AP.

Sastanak između Obame i privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dolazi uoči referenduma koji se u nedjelju održava na Krimu kada će glasači odlučiti da li da postanu dio Rusije ili ostanu u Ukrajini sa širim ovlašćenjima.

Rusija: SAD da ne pomažu Ukrajinu

Odluka Vašingtona da obezbijedi finansijsku pomoć novoj vladi Ukrajine nije u skladu sa američkim zakonima, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

To ministarstvo je takođe apelovalo na američke političare da misle na posljedice podržavanja radikala u Kijevu.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je juče izjavio da plan SAD da novim ukrajinskim vlastima daju kredit od milijardu dolara nije po zakonu.

"U skladu sa amandmanima na zakon o stranoj pomoći iz 1961, uvedenim prije nekoliko godina, zabranjeno je davanje strane pomoći vladama zemalja čiji je izabrani šef vlade svrgnut u vojnom puču ili dekretom", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

"Zato je prema svim kriterijumima davanje pomoći nelegitimnom režimu u Kijevu, koji je silom došao na vlast, nezakonito i prevazilazi granice američkog pravnog sistema", dodaje se u saopštenju koje prenosi "Glas Rusije".

Međutim ministarstvo je reklo da shvata da američka strana "vjerovatno neće priznati ovu očiglednu činjenicu" zbog stava koji je već zauzela u ukrajinskoj krizi.

"Američka administracija će najvjerovatnije nastaviti da zatvara oči pred dominacijom ultranacionalističkih snaga u Kijevu koje su krenule u lov na disidente širom zemlje, pojačavajući pritisak na stanovništvo koje govori ruski i naše sunarodnike, prijeteći ljudima na Krimu i kažnjavajući njihovu želju za samoopredjeljenjem", ističe se u saopštenju ministarstva.

Moskva je, takođe, apelovala na one koji donose odluke u SAD da dobro razmisle o mogućim posljedicama "bezobzirnog ugađanja radikalnim nacistički orijentisanim elementima u Ukrajini".

Američki državni sekretar Džon Keri je prošle nedjelje tokom posjete Kijevu najavio da Vašington priprema kredit od milijardu dolara za novu ukrajinsku vladu.

Turčinov: Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu

Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu da bi spriječila otcjepljenje tog poluostrva, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Oleksander Turčinov.

"Mi ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena", izjavio je Turčinov, dok se Krim priprema za referendum o pripajanju Rusiji koji se odžrava u nedjelju, 16. marta.

Predstojeći referendum o pripajanju Rusiji je "farsa" čiji će rezultati biti namješteni u Moskvi, kazao je Turčinov u intervjuu za AFP.

"Ono što nazivaju referendumom neće se dogoditi na Krimu, već u kancelarijama Kremlja", istakao je Turčinov.

Ruski lideri odbijaju dijalog sa ukrajinskim vlastima, dodao je on.

"Oni odbijaju svaki kontakt sa ministarstvom spoljnjih poslova i vladom", rekao je Turčinov dok se zapadne sile, na čelu sa Njemačkom, zalažu za formiranje kontakt grupe da bi se spriječio rat.

Galerija

Bonus video: