Bajden najavljuje 425 miliona dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini

Tokom telefonskog razgovora, Zelenski je obavijestio Bajdena o svom planu da ostvari pobjedu nad Rusijom, a dvojica lidera su "zadužili svoje timove da se uključe u dalje konsultacije o narednim koracima", navodi se

3235 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski i Bajden, Foto: REUTERS
Zelenski i Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden najavio je paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 425 miliona dolara, objavila je Bijela kuća 16. oktobra.

Paket uključuje dodatne sposobnosti protivvazdušne odbrane, municiju vazduh-zemlja, oklopna vozila i kritičnu municiju za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine, stoji u saopštenju Bijele kuće. Navodi se da je Bajden razgovarao telefonom sa Zelenskim o dodatnoj američkoj pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije u punom obimu.

"U narednim mjesecima, Sjedinjene Države će Ukrajini obezbijediti niz dodatnih sposobnosti, uključujući stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane, dodatne artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera i hiljade dodatnih oklopnih vozila, a sve to će pomoći u opremanju ukrajinskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora, Zelenski je obavijestio Bajdena o svom planu da ostvari pobjedu nad Rusijom, a dvojica lidera su "zadužili svoje timove da se uključe u dalje konsultacije o narednim koracima", navodi se.

Bajden ima za cilj da pojača američku vojnu podršku Ukrajini uoči izbora 5. novembra, koji bi Donalda Trampa mogli vratiti u Bijelu kuću u januaru. Tramp je nagovijestio da će nastojati brzo okončati rat kroz pregovore, a mnogi republikanci u Kongresu, uključujući Trampovog potpredsjednika, senatora Džej Di Vensa (Republikanac iz Ohaja), protivili su se slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Bajden i potpredsjednica Kamala Haris, demokratska kandidatkinja za predsjednicu, kritikovali su Trampa zbog izjave da bi mogao brzo da okonča rat, rekavši da bi to Moskvi samo omogućilo da zadrži djelove Ukrajine koje trenutno zauzima i traži dalje dobitke.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da su se Bajden i Zelenski obavezali da će intenzivirati planiranje bezbjednosne pomoći zajedno sa međunarodnim partnerima Ukrajine.

Kao dio ovih napora, Bajden će u novembru biti domaćin virtuelnog sastanka Ukrajinske odbrambene kontakt grupe kako bi koordinirao njihovu dodatnu pomoć, navodi se u saopštenju.

Bonus video: