Xiaomi: Kineska firma koja prijeti da ugrozi Apple

Xiaomi planira da se proširi van Azije, ali je pitanje kako će proći u SAD gdje strane kompanije imaju muke da se probiju, poput Alibabe
213 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2015. 14:39h

Nema "vrelije" kompanije na svijetu od kineske Xiaomi, piše Mashable.

Za manje od petine godine je kompanija od startup-a stigla do globalnog igrača na tržištu pametnih telefona. Analitičari porede kompaniju sa Apple-om, a proizvodi pokrivaju čitavo tržište, od niskobudžetnog do najzahtjevnijeg korisnika.

Xiaomi planira da se proširi van Azije, ali je pitanje kako će proći u SAD gdje strane kompanije imaju muke da se probiju, poput Alibabe.

Sjedište Xiaomi kompanije je u Pekingu, a njihov "flagship" proizvod (najbolji, najprepoznatljiviji) je Mi Note koji je odgovor na iPhone 6 i košta 530 dolara. Čak je i direktor kompanije Lei Jun to potencirao na predstavljanju uređaja.

Redmi 2 je karta kompanije za ulazak u niskobudžetnu kategoriju pametnih telefona, a može se kupiti za 113 dolara, koristi Android operativni sistem i ima ekra od 4.7 inča.

Kompanija svoj uspjeh duguje kineskom tržištu koje je brzo prihvatilo pametne telefone, ali ako nastavi sa rastom Xiaomi će postati ozbiljan rival Apple-u mnogo ranije nego što se očekivalo, i na mnogo više tržišta.

Xiaomi inače znači "proso" (žitarica), a izgovara se "Šiomi".

Xiaomi je nastao 2010. godine kao kolaboracija osam partnera, uključujući firmu za razvoj mobilnih čipova Qualcomm i Temasek Holdings, koja je u vlasništvu kineske vlade.

Prvi telefon su izbacili 2011. u avgustu, pod nazivom Xiaomi Mi1, a nakon toga je uslijedio meteorski rast. U 2014. su prodali 61 milion telefona, trostruko više nego 2013. godine. Na kraju prošle godine je kompanije dostigla vrijednost od 45 milijardi dolara.

Prihod u 2014. je iznosio 12 milijardi dolara, navodi Blumberg, što je i dalje neznatna cifra u odnosu na Apple koji je prihodovao 182 milijarde, a Samsung čak 200 milijardi dolara.

Xiaomi će vjerovatno ciljati nedovoljno razvijena tržišta, kao što su, pored Kine, Indija i Indonezija, i neće vjerovatno ozbiljno izazvati velike firme u Evropi i SAD još par godina.

Firma radi na razvoju pametnih kućanskih uređaja, a proizvodi i slušalice. Međutim, glavni problem su brojne optužbe za plagiranje.

Erikson je tužio Xiaomi i u decembru je blokirao prodaju uređaja kineske firme u Indiji. Erikson tvrdi da je Xiaomi plagirao patente za bežične mreže, a ranije su firme pregovarale oko licence.

Galerija

Bonus video: