Ovako se štite ljudi i njihova imovina

Grad je nastavio sa ulaganjem u one od kojih u kriznim situacijama zavise ljudski životi i imovina
399 pregleda 0 komentar(a)
opština herceg novi PR, Foto: Radio Herceg Novi
opština herceg novi PR, Foto: Radio Herceg Novi
Ažurirano: 04.12.2018. 07:10h

Formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava značajno je unaprijedilo brzinu reagovanja na hercegnovskoj rivijeri i poluostrvu Luštica.

Naime, nakon skoro deset godina od prvobitne ideje, Herceg Novi je dobio prvo dobrovoljno vatrograsno društvo osnivanjem DVD Bijela. Predsjednik hercegnovske opštine, Stevan Katić, saopštio je da je Društvo osnovano u cilju unapređenja zaštite građana i njihove imovine.

,,Prošlogodišnja iskustva kada su požari u hercegnovskoj opštini u pitanju, učvrstili su nas u namjeri da se osnuje jedno ovakvo društvo. U saradnji sa Službom zaštite i spasavanja Herceg Novi okupljeni su zainteresovani građani. Ovaj način organizacije snaga, zaštite i spasavanja na lokalnom nivou potvrdio je dobar model koji je u skladu sa evropskom praksom i važan je u gradovima poput Herceg Novog koji imaju razuđene i nepristupačne tačke”, objasnio je Katić.

Nakon prošlog ljeta, kada su tokom više od dva mjeseca bjesnili požari na Luštici, hercegnovska opština je imala jasnu namjeru da dobrovoljno vatrogasno društvo osnuje i na ovom poluostrvu. Osnivanjem DVD Luštica učinjen je temeljni korak ka unapređivanju sistema zaštite i spasavanja u ovom dijelu Opštine.

„Nama je najvažniji cilj unapređenje zaštite stanovnika i imovine na poluostrvu i spremnije regovanje u slučaju vanrednih situacija. Na ovaj način, taj problem rješavamo jer ćemo imati ekipu koja će hitno i u kratkom roku reagovati”, rekao je Katić.

ZA NOVU OPREMU I SANIRANJE OŠTEĆENIH OBJEKATA IZDVOJILI VIŠE OD 100.000 EURA

Grad je nastavio sa ulaganjem u one od kojih u kriznim situacijama zavise ljudski životi i imovina. Tako je, saradnjom lokalne uprave i lokalne turističke organizacije hercegnovska Služba zaštite i spasavanja dobila novu opremu u vrijednosti oko 56.000 eura.

Za potrebe Službe obezbijeđeno je dodatnih šest vozila i cistjerna kapaciteta 13 kubika. Takođe, vatrogasci i spasioci su opremljeni novim zaštitnim uniformama i šlemovima, a nabavljena je oprema i za planinare. Zaštitna oprema nije obnavljana nekih desetak godina, pa je nabavkom novih odjela znatno unaprjeđena sigurnost vatrogasaca na terenu i njihova efikasnost.

Katić je podsjetio da je novska Služba zaštite jedina koja ima sertifikovani K1 tim (spasliac i pas tragač).

Da sve gradske službe djeluju složno pokazalo se tokom jakog nevremena koje je u junu pogodilo grad. Tada je oštećeno više od 50 stambenih objekata, kao i druga privatna imovina i javne površine. Opština je za saniranje posljedica nevremena izdvojila preko 50.000 eura. Služba zaštite i spasavanja, komunalna preduzeća i organi lokalne uprave reagovali su pravovremeno, hitno obezbijedili alternativni smještaj građanima čije su kuće oštećene, i u najkraćem roku sanirali posljedice.

I HERCEG NOVI JE U CRNOJ GORI

Nakon prošlonedjeljnog nevremena koje je pogodilo Herceg Novi, kada je palo 250 litara kiše po metru kvadratnom, iz lokalne uprave su istakli da će nastojati da pruže pomoć građanima, ali i da će tražiti pomoć Vlade Crne Gore, jer je budžetska rezerva od 50.000 eura utrošena za saniranje posljedica nevremena koje je zadesilo hercegnovsku opštinu početkom juna.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, objasnio je da će Opština formirati komisiju koja će po zapisnicima Komunalne policije ići na teren i utvrđivati finansijsku štetu.

„Stalna budžetska rezerva je potrošena, jer smo pomogli građanima nakon nevremena u junu. Opredijelićemo se vjerovatno za neke jednokratne pomoći, a poslaćemo i zahtjev Vladi Crne Gore da i oni nešto pomognu, s obzirom na to da se tokom juna nisu sjetili da se jave, niti da pošalju bilo kakvu pomoć Herceg Novom, kada je, takođe, pričinjena velika šteta domaćinstvima i privredi. Evo im sada prilike da iz svoje stalne budžetske rezerve pomognu Novljanima, da se vidi da je i Herceg Novi u Crnoj Gori“, rekao je Katić.

Galerija