Radnici „Montekarga” spremaju štrajk upozorenja

Direktor Grbović, za kojeg se tvrdi da je namirio sebe i bliske saradnike, ne odgovara uvezi sa tim da li je opravdan strah dijela zaposlenih da neće biti novca za plate

13345 pregleda 70 reakcija 33 komentar(a)
Grbović ne odgovara na brojna pitanja “Vijesti”, Foto: Savo Prelević
Grbović ne odgovara na brojna pitanja “Vijesti”, Foto: Savo Prelević

Izvršni direktor državne kompanije za prevoz robe - “Montekargo”, Muradif Grbović isplatio je sebi, u proteklom mjesecu, ostatak stambenog kredita u iznosu od 60.000 eura, ali i otpremnine za nekoliko svojih najbližih saradnika koji su, u međuvremenu, napustili firmu. Ukupan kredit je iznosio 120.000 eura, od čega se vraća 20.000, a 100.000 eura dobija gratis.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno u kompaniji, a Grbović ne odgovara o stambenom kreditu i ostalim pitanjima.

Dio zaposlenih “Montekarga”, koje predvodi šef sindikata radnika u osnivanju Rajko Maraš, a kojem menadžment još nije priznao reprezentativnost, prikuplja potpise za štrajk upozorenja, koji je za narednu sedmicu prijavljen i Odboru direktora kompanije.

Nezadovoljni radnici “Montekarga” traže smjenu izvršnog direktora, isplatu zimnice za 2019. godinu i povlačenje odluka o isplaćivanju otpremnina radnicima i stambenih kredita unazad mjesec jer strahuju da neće biti novca za isplatu zarada u narednih nekoliko mjeseci. Iz kabineta Grbovića nijesu odgovorili na najavu štrajka upozorenja dijela radnika, da li su opravdana strahovanja radnika u vezi sa tim da neće biti novca za isplatu zarada, kao ni zašto još nije potvrđena reprezentativnost sindikatu koji predvodi Maraš. Dio zaposlenih podsjeća na dug kompanije od oko sedam miliona i gubitke od oko pet miliona eura, ostvarene tokom njegovog troipogodišnjeg mandata.

O otpremninama

Dio Grbovićevih ključnih ljudi napustilo je firmu prije nekoliko dana. Zoran Janketić, koji je bio glavni Grbovićev pomoćnik za finansije, potvdio je “Vijestima” da mu je isplaćena otpremnina, ali ne u iznosu od 26 hiljada eura, kako tvrde izvori “Vijesti”, nego u nešto manjem iznosu, a “sve u skladu sa vladinom prošlogodišnjom odlukom”.

Sad već bivša direktorka za ekonomiju u Montekargu Vesna Bošković, nije potvrdila ili negirala informaciju da joj je nedavno za otpremninu isplaćeno oko 16 hiljada eura.

“Obratite se Montekargu”, kazala je Boškovićeva u telefonskom razgovoru. Na sjednici Odbora direktora “Montekarga”, na kojoj je krajem prošle godine donijeta odluka da se Grboviću isplati stambeni kredit, pod povlašćenim uslovima od 120.000 eura, donijeta je i odluka da se sekretarki društva Radoslavi Milutinović isplati 25.000 eura povoljnog kredita.

Sekretarka Milutinović juče je odgovorila da joj taj novac nije isplaćen.

“Ja sam pred penzijom. Taj mi novac nije isplaćen”, kazala je Milutinovićeva. Direktor Grbović nije odgovorio na pitanja da li je tačno da su tokom prethodnog mjeseca dodatno angažovali još desetak radnika u željezničkoj kompaniji za čim objektivno nije postojala potreba. Nije odgovorio ni da li je tačno da on kao izvršni direktor, ni njegovi pomoćnici, nijesu blagovremeno podnijeli zahtjev da se obnovi sertifikat za bezbjednost saobraćaja, i da cijeli novembar nelegalno obavljaju usluge prevoza robe, uz prećutnu saglasnost Ministarstva saobraćaja.

Šta traže da ne bi došlo do obustave rada

Šefa Sindikata radnika “Montekarga” u osnivanju je obavijestio Odbor direktora preduzeća da se u toku iduće sedmice planira obustava rada, uz saglasnost većine radnika zbog opšteg stanja u firmi, a “posebno u posljednje vrijeme”.

Da ne bi došlo do obustave rada, Maraš traži da se smijeni izvršni direktor, preispita isplata stambenih kredita i otpremnina, u posljednje vrijeme, i da se radnicima isplati zimnica za 2019. godinu koja kasni godinu.

Bonus video: