Orban kod Zelenskog: Prva posjeta Ukrajini od početka rata

"Najvažnija tema razgovora je šansa za stvaranje mira", rekao je Orbanov šef za štampu, Bertalan Havasi

6072 pregleda 0 komentar(a)
Orban i Zelenski na samitu lidera Evropske unije u Briselu (27. jun 2024.), Foto: Reuters
Orban i Zelenski na samitu lidera Evropske unije u Briselu (27. jun 2024.), Foto: Reuters

Mađarski premijer, Viktor Orban, doputovao je u Kijev na razgovore sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, kako bi diskutovali o aktuelnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, rekao je Orbanov predstavnik za odnose sa medijima, prenosi Rojters. Radio Slobodna Evropa podsjeća da je to njegova prva posjeta Ukrajini od početka rata, kako je saopštila mađarska vlada.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

"Najvažnija tema razgovora je šansa za stvaranje mira", rekao je Orbanov šef za štampu, Bertalan Havasi, Rojtersu, u odgovoru imejlom, dodajući da će oba lidera razgovarati i o mađarsko-ukrajinskim bilateralnim odnosima.

Orban, najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među liderima Evropske unije, često se protivio inicijativama EU da podrži Ukrajinu u njenoj odbrani od agresije Moskve od invazije u februaru 2022. godine, podsjeća Rojters.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije željela da se suprotstavi Rusiji. Početkom 2024. godine, liderima EU su bile potrebne nedjelje da prekinu veto mađarskog premijera kako bi dali 50 milijardi eura nove pomoći Ukrajini.

EU je prošle nedjelje otvorila pregovore o članstvu sa Ukrajinom, dajući zemlji politički podsticaj u jeku njenog rata protiv Rusije, iako je još dug i težak put pred njom prije nego što se pridruži bloku, zaključuje Rojters.

Bonus video: