U bananama 2,1 tona kokaina

Hamburške vlasti zaplijenile su 2.109 kilograma kokaina koji je krajem prošle sedmice brodom stigao u tamošnju luku, u kontejneru iz Ekvadora

10048 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Policija Hamburg
Foto: Policija Hamburg

Hamburške vlasti zaplijenile su 2.109 kilograma kokaina koji je krajem prošle sedmice brodom stigao u tamošnju luku, a bio je skriven u paketima banana, u kontejneru iz Ekvadora.

Prema riječima glavnog državnog tužioca Jörga Fröhlicha, kontejner sa drogom stigao je u luku Hamburg, a potom je prevezen kamionom prema rendgenskoj stanici radi carinske provjere.

Prema saznanjima “Vijesti”, policija u Bavarskoj i njemačka Carina imale su povjerljive informacije da je taj kontejner kontaminiran kokainom, zbog čega su i pratili kamion koji ga je prevozio.

Na putu rengenske stanice, kamion je stao u skladištu, gdje je kutije trebalo da budu otvorene i napunjene bananama, a kokain izvučen.

Dok su osumnjičeni u magacinu jedne špediterske firme pokušavali da istovare drogu vrijednu više od 100 miliona eura, intervenisala je tamošnja Specijalna jedinica (SEK) i uhapsila 12 osumnjičenih.

Među uhapšenima su osobe njemačke, turske, avganistanske, iračke, albanske, sirijske i indijske nacionalnosti, koje većinom imaju prijavljen boravak u Hamburgu.

Njemački mediji prenijeli su da je senator za unutrašnje poslove Hamburga, Endi Grote (SPD), kazao da su njihove sigurnosne službe zadale značajan udarac organizovanom kriminalu povezanom s drogom.

Čelnik hamburške policije Falk Šnabel na konferenciji za medije opisao je tu akciju kao “vidljiv uspjeh” u pokušaju da se poveća sigurnost u luci.

Michael Šrader, direktor glavne carinske uprave u Hamburgu, izjavio je da trenutno postoji “ogroman pritisak na uvoz kokaina” u Njemačku.

Bonus video: