BLOG Izraelski vojnici ubili Amerikanku na Zapadnoj obali

Sukob Izraela i Hamasa – 336. dan

20149 pregleda 9 komentar(a)
Raseljeni Palestinci koji su utočište pronašli u školi u Kan Junisu, Foto: REUTERS
Raseljeni Palestinci koji su utočište pronašli u školi u Kan Junisu, Foto: REUTERS
Završeno
19:00h

Izraelski vojnici ubili su u petak Amerikanku koja je učestvovala u protestu protiv naseljavanja na Zapadnoj obali, izjavio je jedan demonstrant koji je prisustvovao pucnjavi.

Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler potvrdio je smrt 26-godišnje žene, ali nije rekao da li su je ubili izraelski vojnici.

On je izjavio da SAD prikupljaju više informacija o okolnostima njene smrti i da će imati "više toga za reći".

Miler i ljekari koji su joj pomagali objavili su ime žene, ali je aktivistička organizacija u kojoj je volontirala, Međunarodni pokret solidarnosti, rekla da je njena porodica tražila da se ona ne identifikuje.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje izvještaje da su vojnici ubili stranu državljanku dok su pucali na "podstrekača nasilnih aktivnosti" u zoni protesta.

Žena koja je ubijena prisustvovala je demonstracijama protiv proširenja naselja, protestima koji su ranije postali nasilni.

Prije mjesec dana, američkog državljanina Amada Sisona su izraelske snage upucale u nogu, dok je pokušavao da pobjegne od suzavca.

Džonatan Polak, Izraelac koji je takođe učestvovao u protestu, rekao je da je do pucnjave došlo ubrzo nakon što su desetine Palestinaca i međunarodnih aktivista održali zajedničku molitvu na padini ispred grada Beita na sjeveru Zapadne obale, koji gleda na izraelsko naselje Evjatar.

Vojnici su opkolili ljude koji su se molili i ubrzo su izbili sukobi, Palestinci su bacali kamenje, a vojnici su ispaljivali suzavac i bojevu municiju, rekao je Polak.

Demonstranti i aktivisti, uključujući Polaka i ženu koja je nastradala, povukli su se sa brda i sukobi su utihnuli, rekao je on.

Zatim je posmatrao kako dvojica vojnika koji su stajali na krovu obližnje kuće upiru pištolj u pravcu grupe i pucaju na njih. Rekao je da je žena bila oko 10 ili 15 metara iza njega kada je pucano.

Zatim ju je vidio kako "leži na zemlji, pored stabla masline, kako krvari nasmrt", rekao je.

"Pokušali smo da spasimo američku državljanku, pokušavali smo da oživimo srce u nekoliko faza, ali nažalost, nismo uspjeli da vratimo srce u funkciju", rekli su ljekari koji su došli na lice mjesta.

13:04h

Ujedinjene nacije su saopštile da je humanitarna situacija u Gazi više nego katastrofalna", pri čemu više od milion Palestinaca nije dobilo nikakve obroke u avgustu, a broj ljudi koji svakodnevno primaju kuvane obroke pao je za 35 odsto.

U međuvremenu, zdravstveni radnici nastavili su sa vakcinacijom djece protiv dječije paralize u južnom dijelu Pojasa Gaze u petak ujutro, u okviru druge faze velike kampanje imunizacije.

10:33h

Dolina Beka, rodno mjesto Hezbolaha, ponovo igra važnu ulogu u sukobu ove militantne grupe sa Izraelom.

"Južni dio smatramo prvom linijom odbrane Libana, a mi u Beki smo druga linija odbrane", rekao je Hasan Al Musavi, gradonačelnik opštine Nabi Šit koju vodi Hezbolah

10:10h

Izraelske snage povukle su se iz okupiranog grada Dženina na Zapadnoj obali, izvještava palestinska novinska agencija Vafa, nakon desetodnevne racije u kojoj je, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, ubijena 21 osoba.

Svjedok agencije Rojters rekao je da su izraelske snage iza sebe ostavile značajna oštećenja na infrastrukturi.

U saopštenju na Fejsbuku, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Izrael za prenošenje brutalnog uništavanja i devastacije iz Pojasa Gaze na okupiranu Zapadnu obalu, što se posebno vidi u gradovima Dženin i Tulkarem i tamošnjim izbjegličkim kampovima.

Izraelske racije u drugim djelovima Zapadne obale su se nastavile, izvještava Al Džazira, uključujući selo Husan, zapadno od Vitlejema, gdje je dvadesetogodišnja žena povrijeđena gelerima iz izraelske pucnjave dok je pokušavala da zatvori prozor.

Izraelske snage takođe su upale u selo Beit Tamar, istočno od Vitlejema, i izbjeglički kamp Balata, istočno od Nablusa, gdje je tridesetogodišnji Palestinac povrijeđen gelerima, prenosi Gardijan.

Izraelski naseljenici, uz podršku vojnika, napali su palestinska sela Hader Kajed Bani Ode i Hader Šahada Bani Ode u sjevernoj dolini rijeke Jordan, prenijela je katarska televizija.

Palestinske zdravstvene vlasti saopštile su da je tokom desetodnevne operacije Izraela ubijeno najmanje 39 Palestinaca, a 140 povrijeđeno širom okupirane Zapadne obale. Ovo je najveća operacija na tom području od 2002. godine. Većina poginulih su bili naoružani borci, ali su ubijeni i civili koji nisu bili uključeni u sukob, uključujući šesnaestogodišnju djevojku. Takođe je poginuo jedan izraelski vojnik.

08:31h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su apelovale na Izrael i palestinski Hamas da finalizuju sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tokom posjete Haitiju, šef američke diplomatije Entoni Blinken potvrdio je američke procjene prema kojima je 90 odsto sporazuma spremno.

"Zaista je na obje strane da postignu dogovor o preostalim pitanjima", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je upozorio da se odlaganjem konačnog sporazuma rizikuje da situacija "iskoči iz kolosjeka".

SAD, uz Katar i Egipat, mjesecima ulažu napore u posredovanje kako bi ubijedili dvije strane da postignu sporazum, skoro 11 mjeseci nakon početka rata u Pojasu Gaze koji je izazvano Hamasovim napadom bez presedana na Izrael 7. oktobra.

(BETA)

Bonus video: