Predvodnici tranzicije ka čistoj energiji

CWP u Crnoj Gori razvija solarni projekat Montečevo na teritoriji opštine Cetinje, na površini od oko 600 hektara, što će zadovoljiti potrebe snabdijevanja više od 154.000 domaćinstava

4235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CWP
Foto: CWP

Danas gotovo da ne postoji dilema da se svaka država suočava s potrebom dekarbonizacije industrije, pri čemu energetika zauzima važno mjesto. Zbog toga se poseban akcenat stavlja na razvoj obnovljivih izvora energije, koji se smatraju ključnim faktorom u ostvarivanju tog cilja. U takvom trenutku, kompanije poput CWP Europe predstavljaju lidere promjena i pokretače razvoja održivih energetskih sistema. Njihova misija nije samo posvećena razvoju vjetroparkova i solarnih elektrana, već i postavljanju novih standarda u energetskom sektoru. Kombinujući globalno iskustvo, lokalnu praksu i inovativne poslovne modele, zajedno sa dubokim razumijevanjem specifičnih lokalnih energetskih prilika, CWP je idealno pozicioniran da predvodi tranziciju ka čistoj energiji. Portfolio kompanije CWP trenutno obuhvata preko 7 GW projekata obnovljivih izvora energije u deset zemalja Jugoistočne Evrope.

U svom nastojanju da doprinese energetskoj tranziciji u zemljama regiona koje su najviše zavisne od upotrebe fosilnih goriva, CWP je 2022. godine ušao i na tržište Crne Gore. S obzirom na bogate prirodne resurse i razvijenu energetsku infrastrukturu, Crna Gora pruža povoljan ambijent za razvoj projekata obnovljivih izvora energije, a očekuje se i da će promjene u zakonodavstvu podržati konkurentnu nabavku energije iz obnovljivih izvora kroz aukcijski sistem. Imajući to u vidu, Crna Gora će imati značajnu ulogu u ukupnoj energetskoj tranziciji cijelog regiona Jugoistočne Evrope.

Stabilnost elektroenergetskog sistema

CWP u Crnoj Gori razvija solarni projekat Montečevo na teritoriji opštine Cetinje, na površini od oko 600 hektara. Ova solarna elektrana, instalisane snage 400 MW, proizvodiće godišnje oko 650 GWh električne energije, što će zadovoljiti potrebe snabdijevanja više od 154.000 domaćinstava. Prednosti ovakvih projekata su višestruke, uključujući smanjenje cijene električne energije za građane Crne Gore, o čemu svjedoči skorašnje iskustvo kompanije CWP u Srbiji.

„Primjera radi, na prvim aukcijama u Srbiji prošle godine naša kompanija je ponudila konkurentnu cijenu od 64 eur/MWh iz vjetroelektrane, i sklopila ugovore sa Elektroprivredom Srbije o otkupu električne energije po cijeni koja je gotovo duplo niža od tržišne“, objasnila je ranije za Vijesti Maja Turković, izvršna potpredsjednica CWP Europe.

Pored toga, doprinos ovog projekta vidi se i u tome što će za potrebe priključenja solarne elektrane Montečevo biti izgrađeno i jedno od najvećih razvodnih postrojenja na Balkanu, a to je 400 kV razvodno postrojenje Čevo, što će direktno doprinijeti većoj stabilnosti i performansama elektroenergetskog sistema Crne Gore. Početak izgradnje projekta Montečevo planiran je za 2025. godinu, a očekuje se da će biti završen 2027. godine, kada će postati jedna od najvećih solarnih elektrana u Crnoj Gori.

Razvoj hibridnih elektrana

Imajući u vidu da će dalji razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) zavisiti i od razvoja tehnoloških rješenja za skladištenje energije, CWP istražuje opcije za instaliranje baterija u Crnoj Gori kako bi se rešili problemi oscilacija u proizvodnji solarnih elektrana. Maja Turković, izvršna potpredsjednica CWP Europe, objašnjava: „Da bi do toga došlo, ključno je razviti tržište sistemskih usluga kako bi se opravdala njihova izgradnja. S obzirom na konstantni napredak na tržištu baterija i tehnologija, naša odluka da investiramo u projekte u Crnoj Gori zasniva se na uvjerenju da država prati globalne trendove i spremna je da prilagodi svoj pravni okvir kako bi podržala inicijative ulaganja u obnovljive izvore energije, uključujući i baterije“.

Osim toga, CWP aktivno radi na razvoju hibridnih elektrana, koje kombinuju solarnu energiju, vjetar i baterije kako bi osigurale stabilnost i neprekidan tok električne energije. Ova kompanija opravdano očekuje da će ovakvi projekti postati sve prisutniji u regionu, unapređujući održivost i efikasnost elektroenergetskih sistema.

Kroz svoj rad, kompanija CWP Europe ne samo što postavlja nove standarde u industriji, već i ostvaruje konkretan uticaj na zajednice širom regiona. Upravo takav pristup, fokusiran na tehnologiju, održivost i društvenu odgovornost, čini CWP liderom koji postavlja temelje za čistiju i prosperitetniju budućnost Jugoistočne Evrope i koji je spreman da ponudi održiva rješenja u ovom izazovnom momentu energetske tranzicije.

CWP
foto: CWP

Portfolio kompanije CWP trenutno obuhvata preko 7 GW projekata obnovljivih izvora energije u deset zemalja Jugoistočne Evrope.

S obzirom na konstantni napredak na tržištu baterija i tehnologija, naša odluka da investiramo u projekte u Crnoj Gori zasniva se na uvjerenju da država prati globalne trendove i spremna je da prilagodi svoj pravni okvir kako bi podržala inicijative ulaganja u obnovljive izvore energije, uključujući i baterije.