Odgođeno suđenje Medenici, advokat tvrdi: "Sudiju sam obavijestio da nisam u mogućnosti da pristupim"

Ročište glavnog pretresa je odgođeno zbog nedolaska advokata Stefana Jovanovića, branioca okrivljenog Miloša Medenice. Sud je izrekao novčanu kaznu od 1.000 eura za advokata Jovanovića, zbog neopravdanog nedolaska

10145 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2024. 11:02h

U Višem sudu u Podgorici danas je ponovo odgođeno suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim okrivljenima.

Ročište glavnog pretresa je odgođeno zbog nedolaska advokata Stefana Jovanovića, branioca okrivljenog Miloša Medenice.

Branilac je obavijestio sud da danas zakazno ročište u drugom složenom i kompleksnom predmetu. Sud je izrekao novčanu kaznu od 1.000 eura za advokata Jovanovića, zbog neopravdanog nedolaska.

Predsjednica spcijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović je saopštila i da je odbijen zahtjev odbrane za izuzeće specijalnih tužilaca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića.

Jovanović je rekao da cijeni i uvažava svaku odluku suda pa tako i odluku da bude kažnjen, ali da sa njom nije saglasan.

"Smatram da u konkretnom slučaju nije bilo mjesta kažnjavanju, iz prostog razloga što sam sudiju Rabrenović prije nekoliko dana pisanim putem obavijestio da nijesam u mogućnosti da pristupim na pretres iz razloga što sam u isto vrijeme, isti dan, imao zakazano suđenje kod drugog sudije, pri čemu sam se prethodno uredno odazvao svakom pozivu suda. Razumijem preopterećenost Višeg suda u Podgorici, a naročito specijalnog odjeljenja, ali sudija je blagovremeno bila informisana o gore navedenom, pa cijenim da je za procesnu nesnalažljivost predsjednice vijeća, o čemu svjedoči vise desetina odlaganja, u konkretnom postupku neko morao biti kažnjen. Neka to bude advokat", rekao je Jovanović u izjavi "Vijestima".

Na prethodnom suđenju 19. septembra advokati odbrane su zatražili izuzeće specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića, jer smatraju, krše pravo na odbranu okrivljenih.

Advokat Miloš Vuksanović je zatražio izuzeće, a kolege advokati su bili saglasni sa njim. Advokat Damir Lekić je zatražio i izuzeće glavnog specijalnog tužioca u odlučivanju o izuzeću specijalnih tužilaca Vukotića i Radonjića.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bonus video: