Nijedna prijava za vještačku oplodnju u Pljevljima

Opština Pljevlja najvjerovatnije će izmijeniti Odluku o sufinansiranju troškova medicinski potpomognute oplodnje, kako bi pokušala da privuče više mladih bračnih parova

2527 pregleda 0 komentar(a)
Sve manje stanovnika: Detačj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Sve manje stanovnika: Detačj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Nijedan bračni par sa teritorije opštine Pljevlja nije se prošle i ove godine prijavio lokalnoj upravi za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje.

To je “Vijestima” saopštila sekretarka Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja Sanja Đondović, najavivši da će Opština najvjerovatnije izmijeniti Odluku o sufinansiranju troškova medicinski potpomognute oplodnje, kako bi pokušala da privuče više mladih bračnih parova da iskoristi povoljnosti koje nude.

Ona je rekla da će to uraditi nakon konsultacije sa građanima, kako bi dobili što potpuniju informaciju i pripremili što kvalitetniju odluku, te da ih je nezainteresovanost parova navela na razmišljanje da nešto treba mijenjati.

Opština Pljevlja, istakla je ona, prva je u Crnoj Gori, 2002. godine, počela finansiranje medicinski potpomognute oplodnje, kao jednu od mjera u cilju povećanja nataliteta u najsvjevernijoj crnogorskoj opštini.

Iz Sekretarijata su saopštili da su 2022. imali pet zahtjeva bračnih parova, od kojih su se tri ostvarili kao roditelji.

Od tri rođene bebe jedan postupak vantjelesne oplodnje urađen je u Podgorici, a dva u Pragu.

“Vjerovatno je razlog što mnogi odmah žele da ovaj postupak odrade negdje u inostranstvu. Našim pravilnicima je propisano da sredstva za sufinansiranje troškova za postupak MPO korisnici mogu dobiti samo nakon svih iskorišćenih pokušaja MPO na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore”, kazala je Đondović.

Za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje Opština Pljevlja i ove godine opredijelila je 30.000 eura.

Đondović je pozvala bračne parove da se prijave, jer konkurs koji su ovih dana raspisali za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje nije vremenski ograničen.

Pravo da učestvovuju u javnom pozivu imaju partneri od kojih makar jedan ima prebivalište na teritoriji opštine Pljevlja najmanje dvije godine od datuma podnošenja zahtjeva. Pravo na sufinansiranje troškova imaju i žene koje ne žive u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici, a koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Pljevlja najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva. Pravo na sufinansiranje troškova mogu ostvariti jednom u toku godine, i to za liječenje neplodnosti postupcima MPO obavljenim u Crnoj Gori ili u inostranstvu, koji su prethodno u potpunosti iskoristili pravo na obavezno finansiranje postupka MPO u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Korisnicima koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda, a žele da se ostvare kao roditelji, do sada je priznavano do 80 odsto troškova, a najviše do 2.000 eura po priloženim računima ukoliko su postupak su radili u Crnoj Gori, a u inostranstvu do 60 odsto troškova, a najviše do 4.000 eura.

Novom odlukom propisano je da će opština sufinansirati 70 odsto troškova postupka MPO, bez obzira na iznos, po predračunu odnosno računu koji izdaje ovlašćena zdravstvena ustanova u kojoj je postupak rađen, ili treba da se radi.

“Osvrćući se na poražavajuću demografsku statistiku, Opština u cilju podsticanja rađanja djece obezbjeđuje sredstva kroz stvaranje pozitivne populacione klime. Sufinansiranje troškova postupka MPO je jedna od mjera povećanja nataliteta kao i mjera očuvanja reproduktivnog zdravlja. Ovom odlukom želimo da pomognemo građanima koji žive na teritoriji opštine Pljevlja, koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema rezultatima posljednjeg popisa, u opštini Pljevlja živi svega 24.134 stanovnika, odnosno oko 6,5 hiljada manje u odnosu na popis održan 2011. U odnosu na 2003. broj stanovnika se smanjio za skoro 13 hiljada. Te godine u Pljevljima je popisano nešto manje od 37.000 stanovnika.

Bonus video: